Bietenijs
Ik vind het fantastisch om van smaken die mij niet zo liggen, iets totaal anders te maken dan het bekende. En zo een smaak te creëren die voor mij, vernieuwend is en ook nog eens knetterend lekker!!
Bietjes moest ik als kind vaak eten, net als velen met mij denk ik, bietensap was bij ons thuis ook een moetje, niet mijn meest warme jeugdherinneringen haha...
Ondanks de goede zorgen van mijn ouders dat er gezond werd gegeten en in deze gedronken, was ik absoluut geen fan van bietjes, ongeachte de manier hoe ze bereid waren.
Daarom des te leuker om met deze prachtige kleurrijke knollen, iets bijzonders te doen, want laten we wel wezen, dat verdienen bietjes ook!!
Na wat zoeken en loslaten van wat creativiteit kwam ik uit op bietenijs, niet de meest voor de hand liggende keus, wel een hele toffe! Ik ben helemaal om en heb waardering en liefde gekregen voor deze mooie donkerrode kroten. Dit ijs is licht zoetig, de bietensmaak is goed te proeven, niet overheersend aanwezig. Het zout geeft net die extra verdieping in het ijs en de citroen door het iets fruitige karakter laat alle smaken tot zijn recht komen. De romige elementen heeft dit ijs te danken aan e avocado en de dadels.
Hierbij deel ik graag mijn recept met jullie, hopelijk vinden jullie het net zo lekker als ik!!
Ingrediënten:
- Ongeveer 600-700 gram ongekookte bieten
- 200 ml vette kokosmelk (niet de light versie, z
- anders ontstaan er veel kristallen in het ijs.)
- 2-3 mejoud dadels, anders 4 kleinere, gewassen, geweekt, zonder vel en pit
- Halve avocado zonder pit en schil
- Het sap van 1 middelgrote citroen
- 2-3 grote theelepels honing
- snufje zout
Benodigdheden:
- Slowjuicer en anders een zeef
- Optioneel dunschiller
- Staafmixer
- IJsmachine
- Steelpan
- Spatels
- Vormen om het ijs in te gieten of bakje
- Vriezer
Bereiding:
- Met een dunschiller schil ik de bieten en snij ze klein zodat ze in de slowjuicer passen, het sap gebruik ik voor het ijs en van de pulp maak ik bv een bietenpoeder of crum (Mocht je geen slowjuicer hebben, kun je bv de bieten koken 20-30 minuten, dan schillen en fijn snijden, terug in de steelpan (zonder water) en als ze zacht genoeg zijn de staafmixer erop zetten. Laat de bieten goed gaar pruttelen, misschien tussendoor nog wel een keer met de staafmixer erover heen en daarna zeven, zodat het sap en de pulp van elkaar gescheiden worden).
- De kokosmelk en het bietensap doe ik samen in de steelpan en breng deze aan de kook, als het kook, laat ik het 10 minuten zacht pruttelen (de kokosmelk heeft de neiging net als echte melk om over te koken, geregeld roeren is handig). Tijdens het koken veranderd de kleur van het mengsel van rood, naar paarsig en uiteindelijk naar een helder donker roze.
- Ondertussen voeg ik een halve avocado klein gesneden toe in het mengsel, samen met de schoongemaakte dadels. wanneer deze voldoende zacht zijn geworden, gebruik ik de staafmixer om alles tot 1 romig mengsel te mixen (mochten er nog stukjes van dadels en of avocado zichtbaar zijn, helpt het om het mengsel nog even te laten door pruttelen en de staafmixer er daarna nogmaals op te zetten).
- Daarna voeg ik het zout en het sap van 1 citroen toe, deze zeef ik eerst wel even om te voorkomen dat ik verongeluk pitjes in mijn ijs krijg:-) (de citroen voeg ik toe, om de smaak van bietjes meer naar de voorgrond te krijgen).
- Omdat de bietjes en de kokosmelk al licht zoet van smaak zijn, vind ik heel veel zoet toevoegen niet nodig, 2-3 theelepels honing is naar mijn smaak voldoende, voeg vooral toe als dat je smaakpallet blijer maakt:-)
- Wanneer het mengsel voldoende afgekoeld is, giet ik het in de ijsmachine en laat het gemiddeld 20 minuten draaien tot een romig, dik ijs. Super leuk om halve bolle te vullen, kleine ijsblokjes-vormen of gewoon een bakje. Daarna in de vriezer plaatsten.
Bron: allyouneedishealthyfood.nl