Little Angel stew Leftover Deluxe

Een super tasty snelle stoof uit de instant pot, gevuld met restjes. Deze stoof is zo lekker alsof er een engeltje over je tong fietst!

 

Dit is zo een typisch gerecht wat ontstaat, met de restjes die we in huis hebben. We hadden vorig weekend wat eetfeestjes gehad en er bleef een halve fles rode wijn over. Wij zijn beiden geen wijndrinkers, maar in het eten smullen we er graag van. Er lag een appel die al wat zacht geworden was, verder nog prima te eten, daarnaast hadden we nog 1 prei over en wat pastinaken die ook op moesten. 

Ik probeer geregeld freestyle te koken om restjes op te maken en vaak ontstaat er dan een leuk Leftover Deluxe gerechtje. 

 

Een goede stoof moet voeden! Daarom gebruik ik ook hier (net als in veel van mijn gerechten) bottenboullion als basis. Deze eigengemaakte bottenboullion is rijk aan glucosamine en gelatine. De gelatine die een bottenbouillon geeft, vind ik een zwaar ondergewaardeerd superfood! Het komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen ons sneller te herstellen na ziekte. 

 

Restjes pastinaak heb ik altijd wel in huis. Pastinaak lijkt op een wortel, maar dan licht van keur en is wat zoeter, dat proef je vooral na het bakken en daarmee dus een ideale vervanger van zoet. Wist je dat pastinaak rijk is aan foliumzuur en vitamine K? Deze stoffen zijn belangrijk om dementie en andere degeneratieve hersenziekten tegen te gaan. Ook beschermt het o.a. tegen osteoporose en hartziekten. Daarnaast stimuleert het de nieren om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Kortom deze vergeten groente verdiend het om in de aandacht te staan!

 

Deze lekkere stoof is gemaakt in de instant pot, uiteraard kan het ook in en gewone kookpan gemaakt worden. Mijn man eet bij een stoof graag rijst. Ik vind dat dit gerecht het niet nodig heeft en eet het liever puur.

Dit gerecht is voor 4 personen, of in ons geval genieten we er gewoon twee keer van!!

Ingrediënten 

  • 2 kipfilets
  • Scheutje olie om in te bakken
  • 1 prei in ringen en gewassen
  • 2-3 pastinaken, geschild en in kleine stukje gesneden
  • Halve fles rode wijn 
  • 750 ml bottenboullion (zie hier het recept)
  • Sap van 0,5 citroen
  • Gember 5-6 cm geschild en geraspt
  • 1 kaneelstokje Ceylon
  • 4 piment korrels of 2 kruidnagels
  • 1 grote steranijs
  • Mespuntje chillivlokken of rode peper
  • Honing 1 a 2 eetlepel naar smaak
  • 1 appel geschild en in blokjes
  • 1 tot 2 eetlepels arrowroot poeder 
  • Optioneel biologische basmatirijst
  • Garnering: nootjes, zaadjes en bieslook

Benodigdheden

  • Instant pot of kookpan
  • Staafmixer
  • Garde en spatel
  • Snijplank en mes
  • Kom om de prei in te wassen

Bereiding

  1. Bak de kipfilet aan in een pan met wat olie, tot ze licht kleurt. Wanneer je de instant pot gebruikt, kies dan menu saute, stand HI en dan op start. 
  2. Voeg daarna de gember, prei en pastinaak toe en bak even mee. 
  3. Voeg de rode wijn, bottenboullion, citroensap, de piment, het kaneelstokje, steranijs en chillivlokken toe en roer even door. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 25-30 minuten, zodat de groentes zacht zijn en kip gaar. Gebruik je de instant pot, doe de deksel op de pot en zet op pressure voor 15-20 minuten en kies start. Als de instant pot klaar is, ontlucht deze dan.
  4. Haal de kip uit de pan en trek deze uit elkaar en zet nog even apart. 
  5. Vis het kaneelstokje en de steranijs (optioneel de piment korrels) uit de pan en mix daarna alles met een staafmixer tot een gladde saus.
  6. Voeg daarna 1-2 eetlepels arrowroot poeder te aan de saus en mix goed door elkaar me een garde om klontjes te voorkomen.
  7. Breng de saus een paar minuten aan de kook om in te dikken en voeg ondertussen de kip en de appel toe. Gebruik hier in geval van de instant pot de functie saute, stand HI en kies dan op start.
  8. Schep je stoof in een mooi schaaltje, voeg optioneel rijst toe. Garneer met nootjes, zaden en bieslook. 

Bron: allyouneedishealthyfood.nl  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.