Bietenpoeder als natuurlijke kleurstof

Oeeehhhh dit is ook weer zo een leuk onderwerp waar ik ontzettend blij van word! Mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik gebruik mag maken van de natuurlijke kleuren in eten, het is heel simpel om te maken en het resultaat is fantastisch. Ik maak alleen bietenpoeder wanneer ik bv bietenijs maak, waar ik enkel het sap voor kan gebruiken. Ik hou niet van weggooien en op deze manier gebruik ik op de schil na alles van de biet. Het poeder wat er overblijft is in verhouding tot de pulp, een stuk minder.

Ingrediënten:

  • Pulp van bieten, deze verkrijg ik door rauwe geschilde bieten in de slowjuicer te vermalen. 

 

Benodigdheden:

  • Slowjuicer
  • Oven en bakpapier
  • Spatel of lepel
  • Koffiemolen, of andere fijne maler.

 

 

Bereiding:

  • Ik zet de oven op 150 graden en verdeel de pulp zoveel mogelijk verspreid over het bakpapier, schuif de plaat in de oven en om de 5 minuten met een spatel of lepel roer ik om en ook dan weer zoveel mogelijk verdelen. Deze stappen heraal ik een aantal keer, tot de pulp hard is, de pulp is gevoelig voor verbranden, veel omscheppen is geboden.
  • Wanneer het voldoende gebakken is, is de kleur van roodpaars veranderd naar heel donker bruin-rood. Als het afgekoeld is, doe ik het in de koffiemolen en de poeder bewaar ik koel en donker voor een paar weken.  

 

Tip:

  • Deze poeder is superleuk als kleurstof in een glaze (zie foto) of als garnering. De bieten smaak is behoorlijk terug gelopen, icm met een frisse citroenglaze wordt deze weer flink opgehaald!

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl