Potato- Tomato soep

Potato-Tomato soep is een heerlijke voedende soep, die prima doorgaat als een maaltijdsoep. Wij eten deze soep ook graag als een voorgerechtje in een mooi klein glaasje met een plukje eigen gekweekte kiemgroente daarop. 

Ingrediënten

 • 1,5 kilo rijpe tomaten ontdaan van vel
 • 1 kilo geschilde zoete aardappelen in blokjes
 • 1200 ml bottenbouillon
 • 1 rode ui in padjes
 • 3/4 bol knoflook (wij houden erg van knoflook, minder mag natuurlijk ook!)
 • 30 gram verse gember, fijn gesneden (rasp de gember als je van pittiger houdt)
 • Zeezout
 • Peper
 • 1,5 eetlepel gedroogde oregano
 • 0,5 eetlepel gedroogde tijm
 • 0,5 theelepel chillivlokken
 • 1 eetlepel gedroogde basilicum
 • Olijfolie om in te bakken
 • Optioneel: rundvlees (dikke rib, klapstuk) 

Voor deze soep maak ik gebruik van de instant pot Duo crisp 8 liter, ik zal de bereiding met een kookpan en instant pot beiden beschrijven.

 

Voor de Potato-Tomato soep gebruik ik eigen gemaakte bottenbouillon i.p.v. vocht. Deze geeft niet alleen een heerlijke smaak aan de soep, het is ook heel erg voedzaam en daarnaast erg gezond. Wanneer ik een bottenbouillon maak, doe ik daar geregeld vlees bij in, zodat er draadjesvlees ontstaat. Ik kies vaak voor klapstuk of dikke rib, dat is heerlijk rundvlees voor in de soep.

 

Het wisselt welke tomaten ik gebruik. Wel kies ik rijpe tomaten en dat zijn soms trostomaten, vlees tomaten of pomodori. Omdat ik verse tomaten gebruik en de vellen niet lekker vind in de soep, wel ik de tomaten altijd in heet water en ontdoe ze hiervan. Mijn ervaring is dat anders de vellen, zelfs na het mixen met de staafmixer, als harde stukjes in de soep achterblijven. Uiteraard kun je de tomaten met vel in de soep verwerken als je dat wil. 

 

De kruiden die ik gebruik wisselen van vers tot gedroogd. Wanneer de kruiden gedroogd zijn, geef ik de voorkeur om deze in de vijzel fijner te maken. 

 

Deze soep heeft een niet overheersende tomatensmaak, met een subtiel pittigje en een mooie zachte binding door de zoete aardappel. De kruiden en de bottenbouillon geven de Potato-Tomato soep diepgang. Het draadjesvlees voeg ik als laatste aan de soep toe, maar zonder vlees is deze soep ook heerlijk! 

Bereiding

 1. Maak de bottenbouillon, klik hier voor het recept.
 2. Was de tomaten en leg deze in heet water, zodat het vel makkelijker los laat. 
 3. Wanneer er kleine scheurtjes in de vellen komen, kun je deze makkelijk eraf trekken met of zonder mesje. Snij de tomaten in kleine stukjes en zet deze samen met de geschilde zoete aardappel in blokjes apart.
 4. Snij de knoflook, gember en ui, voeg deze samen met olijfolie toe in de soeppan en verhit op hoog vuur, of zet de Instant Pot op Saute Hi en bak even aan tot het gaat geuren.
 5. Voeg de tomaten en zoete aardappel toe, roer door en bak even mee. Schep de eventuele vetlaag van de bottenbouilon af, voeg de bottenbouillon toe aan het geheel.
 6. Waneer je gedroogde kruiden gebruikt, kun je deze vijzelen voor extra smaak. Heb je verse kruiden, dan kun je er voor kiezen om deze met keukentouw op te binden en er weer uit te halen voor het blenden of voeg ze los toe (er kunnen dan wel wat harde steeltjes achterblijven, na het blenden, stap 7). Breng de soep aan de kook in de pan voor tenminste 30 minuten of zet de Instant Pot op soup of pressure cook 20 minuten en laat daarna ontluchten. 
 7. Wanneer de groentes zacht genoeg zijn geworden, kun je staafmixer of blender gebruiken om de soep te blenden.
 8. Kruid na het blenden de soep met zeezout en peper naar smaak. Voeg optioneel draadjesvlees toe en laat de soep een paar minuten pruttelen zodat de vleessappen door de gehele soep heen gaan. 
 9. Garneer eventueel met een plukje kiemgroente!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.