Magic Mushrooms

Dit is 1 van mijn meest geliefde gerechtjes!! 

De Portobello als hoed gebruiken en groente/wortels of knollen als stam om zo een levensechte, eetbare paddenstoel te creëren. Een herfsttafereel met veel verschillende gezichten. Om op deze manier met eten en vooral met gezonde voeding bezig zijn, voelt bijna als kunst. 

 

Het is ooit begonnen met de "Biet-O-Bello", welke is ontstaan omdat ik zoveel snijafval had van groente en kruiden en het zomaar weggooien deed mijn toch wat zeer. Dus besloot ik een Leftover Deluxe groente-jus te maken van de restjes schillen en kruiden. In deze periode deed ik mee aan de wedstrijd: "The New Generation Plant-Based Chefs" van The Farm Kitchen en mijn gerechten bevatte beiden rode biet. Dus zaten er tussen de groente restjes ook veel schillen van de rode bieten en zelfs deze schillen geven een prachtige rode kleur aan de jus!

 

Toen ik de jus eenmaal gemaakt had, wist ik dat iets met deze prachtige rode, rijke gloed wilde doen. En toen viel mijn oog op de Portobello's in de koelkast. Ik dacht terug aan de laatste boswandeling die Rody (mijn lief) en ik samen met onze hond Veer hadden gemaakt en daar hadden we een echte rood met witte stippen paddenstoel gezien en op de foto gezet. Met dat beeld nog vers in het hoofd hoefde ik niet lang na te denken wat ik wilde doen met de Leftover Deluxe groente-jus en de Portobello's. 

Hoe gaaf zou het zijn als ik van deze prachtige paddenstoelen een levensecht herfst gerechtje kon maken "Rood met witte stippen"!!  Uiteraard wilde ik enkel natuurlijke voeding gebruiken, naast de Leftover Deluxe groente-jus en de Portobello als hoed en daarop hennepzaadjes die fungeerde als witte stippen. De stam wilde ik maken van een mooie groente of knol, die goed past in het herfst beeld en als bodem iets lekker speels en geks wat je niet snel zou verwachten... 

 

Voor de stam koos ik een zoete aardappel, omdat deze naast de geweldige smaak een prachtige karamelsering laat zien aan de buitenkant na het bakken en zo kreeg het beeld al meer vorm van hoe ik mijn paddenstoel zou opbouwen. Ik wist dat bieten heel goed samengaan met de smaak van speculaas en ik had van dezelfde wedstrijd van The Farm Kitchen veel speculaas over van probeersels. Nadat ik de restjes speculaas had verkruimeld, en samen proefde met de Leftover Deluxe groente-jus, wist ik dat dit een klapper van een gerecht was! 

 

Ondertussen heb ik deze en andere combinaties al veel malen gemaakt, zowel met en zonder lekkere groente jus. Met een heerlijke groente puree als bodem, maar ook rijst van bloemkool, broccoli en spuitjes past erg goed. 

Recept volgt binnenkort