Speculaas plantenkoeken (plantbased)

Ik ben een ontzettend fan van speculaaskruiden!! Deze kruiden geven mij altijd het geborgen gevoel van de koudere dagen waarin samenzijn centraal staat. Elk moment dat ik kan, gebruik ik dan ook goede biologische koekkruiden en of speculaaskruiden de keuken. Ik maak er graag gebak en ijs mee en sinds nu dus ook plantenkoeken, oftewel op planten gebaseerde pannenkoeken!

 

Deze lekkere voedzame pannenkoeken zijn plantbased en makkelijk en ook nog snel om te maken!

Door het gebruik van peulvruchten en volkoren boekweit meel bevatten deze pannenkoeken veel vezels wat bijdraagt een voedzame maaltijd en het ondersteunt je darmen. 

 

Ik heb nu kidneybonen gebruikt, maar uiteraard kunnen hier tal van peulvruchten voor worden ingezet. Belangrijk om te onthouden dat peulvruchten antinutriënten bevatten. Dit zijn afweerstoffen die de (bonen)plant zelf aanmaakt. Antinutriënten zijn slecht verteerbaar en licht toxisch. Ze beschermen de plant tegen het opgegeten worden omdat deze stoffen een negatief effect op het lichaam, van diegene die het zou eten, hebben. Daardoor zijn planten die antinutriënten maken minder aantrekkelijk voor insecten en andere dieren om opgegeten te worden. Op deze wijze wordt het voortbestaan van de (bonen)plant dus minder bedreigd en kunnen de bonen ook wel de zaden van de plant genoemd zich weer ontkiemen tot een nieuwe plant. 

 

Nu denk je misschien, waarom zou ik dan überhaupt peulvruchten eten? Bonen zijn niet de enige die antinutriënten bevatten: in zaden, noten en granen vind je ze ook. Peulvruchten hebben ook heel veel voordelen! Ze zitten vol vezels, vitamines, mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B.

 

Even een stukje terug naar de antinutriënten.

Antinutriënten komen in heel veel planten voor en wetenschappers denken dat 3 van de 4 planten deze eigenschappen bevatten. Ze bestaan voor het grootste deel uit lectinen, fytinezuur en saponinen. 

Lectinen zijn eiwitten die de plant beschermen tegen ziekteverwekkers. Lectinen kleven vast aan onze darmvlokken en kan het daardoor beschadigen. Door bonen van tevoren een dag en een nacht te weken, en vervolgens te koken vernietig je een groot deel van de lectinen. 

Fytinezuur bevindt zich in het vliesje rond bonen en zaden. Fytinezuur bindt zich aan mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Hierdoor kan je lichaam deze mineralen minder goed opnemen en zou er een tekort kunnen optreden. Door bonen eerst te weken voordat je deze kookt verwijder je het fytinezuur.

Saponinen zijn zeepstoffen. Zeepstoffen hebben de eigenschappen om zich te binden aan zowel water als vet. Dat betekent dat zij vetten kunnen wegspoelen. Dit effect kan schadelijk zijn voor je darmwand, omdat zij de vetten nodig heeft. Het koken of weken heeft geen effect op saponinen. Om die reden is het aan te raden om bonen met mate te eten.

Maar wees gerust, ons lichaam kan prima de hoeveelheid antinutriënten in een portie bonen hebben. Pas wanneer je het overmatig eet zou je er last van kunnen krijgen. Door de bonen te weken verwijder je de meeste toxische stofjes (of te wel de antinutriënten) en worden de peulvruchten beter verteerbaar. Maar ondanks de aanwezige antinutriënten leveren ongeweekte bonen, zaden, noten en granen je lichaam meer gezondheidsvoordelen op dan de nadelen van de antinutriënten. Dus eet je vaker deze peulvruchten, week en kook ze dan eerst.

 

Ik heb deze heerlijke kruidige pannenkoeken versierd met mijn Sun'Njoy van de Happy Hummes, verse vijgen, basilicum blaadjes en nootjes. Dit zorgt voor een mega tasty contrast van kruidig, fris, zoet met verschillende texturen van o.a. een lekkere crunch. Zonder beleg zijn deze pannenkoeken ook zeer lekker en makkelijk om mee te nemen als tussendoortje voor op het werk of school.

Ingrediënten 

  • 250 gram biologische kidneybonen uit blik of gedroogde variant (geweekt en gekookt)
  • 50 gram honing van de imker of agave
  • 30 gram bio Rijstmeel of Arrowroot 
  • 150 gram bio volkoren boekweit
  • 1 eetlepel koekkruiden of speculaaskruiden. Ik gebruik de biologische van het Blauwehuis
  • Klein scheutje appelazijn
  • theelepel bakingsoda
  • 400 gram plantaardige melk, ik gebruik zelf amandelmelk, water is ook mogelijk.
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • zout en peper
  • Olijf olie om in te bakken

 

Ingrediënten om te garneren

  • Happy hummus variant Sun'NJoy
  • 2-3 verse rijpe vijgen
  • 5-8 basilicum blaadjes 
  • Handje gebakken pistachenootjes 
  • optioneel: theelepel nigella zaadjes 

Bereiding

  1. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een maatbeker en gebruik de staafmixer, of kies voor een foodprocessor, en mix tot een geheel. Het beslag dient lekker dik en sticky te zijn. 
  2. Doe wat olie in de pan en verhit op middelhoog vuur. Giet wat van het dikke beslag in de pan en bak de pannenkoek in een paar minuten gaar. Om de pannenkoeken extra dik en luchtig te krijgen maak ik altijd gebruik van een deksel op de pan tijdens het bakken (de bakingsoda i.c.m. zuur zorgt dat het beslag rijst in een warme ruimte, een deksel op de pan is al afdoende voor een fluffy resultaat!) 
  3. Versier lekker naar hartelust, of eet lekker plain. Enjoy!

Bron: allyouneedishealthyfood.nl