Amandelijs

Amandelnoten, pff daar kun jij mij echt voor wakker maken. De noten met of of zonder schil, ik ben er zot op!! Als het kan eet ik ze elke dag, op havermout, in een bottenbouillonwrap, als garnering over wat er dan ook op mijn bord ligt of gewoon lekker uit het vuistje. 

 

Voor diegenen die mij kennen, zij weten dat ik het leuk vind om nieuwe smaken te ontdekken, nieuwe gerechten te verzinnen en ijs is daar absoluut 1 van!!!

Enige tijd geleden heb ik van eigengemaakte pistachepasta, pistacheijs gemaakt en dat was heel leuk en makkelijk om te doen. Wat met pistache kan, dat zou ook met andere noten mogelijk moeten zijn dacht ik zo. Amandelpasta heb ik al vaak gemaakt, dat is heerlijk op een cracker, als vulling voor patisserie en ook het blijkt ook heel geschikt om ijs van te maken!

Kijk hier voor het recept van amandelpasta

 

Dit recept is goed voor minimaal 12 ijsjes van ongeveer 7 cm op een stokje en dan houd je gegarandeerd nog wat over. Je kunt er ook ijs van draaien in de ijsmachine en dan genieten van ijsbolletjes! 

 

Verderop kun je de ingrediënten, benodigdheden en bereiding lezen van het amandelijs op een stokje.

De chocolade is iets ruimer genomen dan nodig, je kunt hier heerlijke bonbonnetjes van maken. Vul bijvoorbeeld papieren cupcakejes met de chocolade en strooi er wat nootjes op en vries daarna in. Pas op, deze zijn heerlijk en smaken naar meer! 

 

Wanneer je ijs op een stokje maakt in een mooi chocoladejasje zoals ik heb gedaan, is het aan te raden om extra handjes in te schakelen die de ijsstokjes kunnen vasthouden. Het duurt namelijk even voordat de chocolade met de nootjes zich vast hechten aan het bevoren ijs.

Bereiding amandelijs

 1. Maak de amandelpasta, klik hier voor het recept.
 2. Breng de kokosmelk met 0,5 theelepel vanillepoeder in een pannetje aan de kook (pas op het kookt snel over), laat het zacht pruttelen voor 10 minuten en roer geregeld door. 
 3. Zet na 10 minuten het vuur uit en voeg 1 eetlepel Great Lakes gelatine toe, begin direct te kloppen met de garde (voor ongeveer 1-2 minuten), om zoveel mogelijk van de Great Lakes op te laten lossen. 
 4. Omdat Great Lakes in koud water opgelost dient te worden (maar dat vind ik zonde van smaak) is het aan te raden om de kokosmelk te zeven voordat je het in de keukenmachine giet. Dit voorkomt dat er klontjes gelatine in het ijs komen. 
 5. Schep de amandelpasta bij de kokosmelk en klop tot een glad mengsel.
 6. Verhit de honing (gebruik een thermometer) tot 129ºC. Je hoeft niet in de honing te roeren tijdens het verhitten.
 7. Giet de honing langzaam in kleine delen in een dun straaltje in het draaiende mengsel. Het mengsel zal nu dunner/vloeibaarder worden.
 8. Draai het mengsel nog even door om potentiële klontjes te voorkomen en voeg 0,5 theelepel vanillepoeder toe. Optioneel kun je zout en Ceylon kaneelpoeder naar smaak toevoegen. 
 9. Mocht je kiezen voor het gebruik van siliconen vormen/mallen, dan hoeft het mengsel niet in de ijsmachine. Wil je liever ijsbolletjes scheppen, dan is een ijsmachine aan te raden. Volg de instructies van de betreffende machine. 

Mocht je het net als ik leuk vinden om ijs op een stokje in een mooi jasje te maken, lees dan snel verder!

Bereiding chocoladelaag met amandelnootjes voor ijsje op een stokje

 1. Zorg ervoor dat de mallen met amandelijs minimaal 1 nacht in de vriezer hebben gestaan. Ze zijn dan hard genoeg bevroren om te bewerken. Haal het ijs pas uit de vriezer als alle voorbereidingen klaar zijn.
 2. Hak de amandelnoten met met een mes op een snijplank tot ze klein zijn, maar niet heel fijn. 
 3. Zet een droge koekenpan op het vuur en brand hierin de amandelstukjes met een snufje zeezout, schep ze geregeld om. Wanneer de noten gaan geuren, zet je het vuur uit en leg je de noten op een bord om verdere garing te voorkomen. Laat ze even afkoelen.
 4. Maak nu de chocolade. Zet een steelpan met koud water op het vuur en daarop een mengkom met 175 gram kokosolie (wanneer je direct heet water gebruikt, wordt de cacao en honing te snel, te warm en dat gaat ten koste van de vitaminen en mineralen). Wanneer de kokosolie bijna gesmolten is, haal je de kom van de pan, voeg de cacao en honnig toe en mix goed door elkaar met een garde. Wanneer de honing niet voldoende oplost (dan blijft er een dikkere laag onderin zichtbaar) zet dan de mengkom nog even terug op de pan met heet water en klopt met de garde tot het opgelost is. 
 5. Vul het glas met het chocolademengsel en roer af en toe door, omdat de honing de neiging heeft om naar de bodem te zakken na een tijdje. 
 6. Haal het ijs uit de vriezer en verwijder uit de mallen. 
 7. Dip het ijsje in het glas met het chocolademengsel en strooi er direct nootjes overheen. Zo gauw het ijsje een wat doffer uiterlijk krijgt, is de chocolade gestold en kun je het ijsje nogmaals dippen in het glas met de chocolade.
 8. Laat het ijsje drogen, ik gebruik hiervoor graag een extra paar handjes. Mocht je die niet hebben, geen paniek, duurt het proces wat langer en is het aan te raden om niet al het ijs in één keer uit de vriezer te halen. 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.