Tonijnsalade

Dit recept is ontstaan uit inspiratie op een recept wat ik gevonden had op de website van "uitpaulineskeuken". Nou ben ik niet een held in het volgen van recepten, mede door het koken op gevoel, en geef ik er graag mijn eigen draai aan.

 

Op het moment dat ik het recept wilde gaan maken, of een variant ervan, had ik een restje broccolirijst in de koelkast staan van de dag ervoor. Ik maakte wel vaker een eiersalade met daarin broccolirijst of bloemkoolrijst en die combi kende ik heel goed! Dus totaal op gevoel zoals het bij mijn koken vaak gaat, besloot ik de broccolirijst toe te voegen. Dat was een geweldige toevoeging, aan de al zo mooie ingrediënten in de salade. 

 

Ondertussen heb ik mijn eigen goed gevulde versie van tonijnsalade al zo vaak gemaakt en is het een zeer geliefd onderdeel van menig diner avondje bij ons thuis! Vaak serveer ik het als bijgerecht, opgemaakt vanuit een hoge serveerring, met daar bovenop avocado en een plukje pittige kiemgroente.

 

Zoals ik al schreef is het een zeer gevulde salade. Je zou het niet verwachten, maar 1 van de redenen hiervan is broccolirijst! Deze geeft de salade net die extra body, die het in mijn beleving nodig heeft om het zure van augurk, het vette van de mayonaise, frisse van de rode ui en licht zoete van wortel bij elkaar te houden. Naast dat het voedzaam en gezond is, vind ik de groene kleur van de broccolirijst ook mooi kleuren in deze salade. 

Voor de tonijnsalade gebruik ik tonijn uit blik met het msc keurmerk, in water, zonder zout. Ik vind de variant met olie niet fijn om te gebruiken en zout voeg ik liever zelf toe. 

 

Daarnaast gebruik ik altijd zure augurken, want het zuurtje heeft de salade ook wel echt nodig. Voor de wortel houd ik het seizoen aan waar we in zitten, omdat ik graag het zoet uit de wortel wil proeven.  Een winterpeen vind ik lekkerder en zoeter in de donkere dagen en bospeen vind ik juist weer lekkerder in de lichte dagen. 

In dit recept gebruik ik rode rode ui. Dat komt mede omdat ik niet goed tegen de witte variant kan en daarnaast geeft het ook een mooie kleur aan de tonijnsalade.

De eitjes haal ik bij de boer, waar de kippen heerlijk kunnen scharrelen elk moment van de dag en dat proef je! 

 

Deze salade smaakt heerlijk fris en werkt daardoor ideaal als tegenhanger bij wat zwaardere, vette of zoete smaken. Wij eten het vaak samen met een gerecht waarbij gepofte zoete aardappel of zoete aardappelpuree gegeten wordt. Al is deze salade op brood of zo uit het vuistje ook echt heerlijk!

 

Bereiding

  • Klik hier voor het recept van de broccolirijst
  • Kook de eieren hardgekookt. Na het afkoelen pellen en in de mengkom stampen tot kleine stukjes. Voeg hier de zout en mayonaise aan toe. 
  • Snijd de ui fijn, de wortel in kleine blokjes en voeg toe in de mengkom.
  • Voeg de afgekoelde broccolirijst toe en meng goed door elkaar. Evt. kun je hier nog wat extra mayonaise toevoegen als de salade niet smeuïg genoeg is. 
  • Voeg als laatste de fijngesneden augurkjes toe. Doe dit op smaak om een goede (zure) balans in de salade te krijgen. 

Bron: allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.