Ovenschotel Leftover Deluxe

De ovenschotel Leftover Deluxe is gebaseerd op een zoete aardappel schotel die ik al jaren maakte, waar de basis zoete aardappel, tomaat, knoflook, ui, gember en kruiden zijn. Deze smaken zijn de body van de ovenschotel. 

 

Doordat ik bij voorkeur alles gebruik van de ingrediënten waar ik mee kook, had ik soms restjes over die niet genoeg waren om een heel gerechtje mee te maken. Ik vind het zonde om dat weg te gooien en probeer altijd een gerechtje te creëren zodat ik ze alsnog kan gebruiken. Zo is ook deze ovenschotel Leftover Deluxe ontstaan.

 

Wij zijn gek op deze schotel en eten het geregeld! De zoete aardappel laat tijdens het bakproces natuurlijke suikers vrijkomen en dat zorgt ervoor dat er caramelisatie optreedt. Daarnaast zorgt de tomaat voor een goede tegenhanger door het zuurtje.

Basis ingrediënten 

  • Scheutje olijfolie 
  • Gedroogde kruiden: 1,5 theelepel oregano, basilicum, tijm (optioneel chilivlokken). Ik gebruik de kruiden van Pit&Pit. Uiteraard zijn verse kruiden ook zeer welkom in dit gerecht.
  • 6 grote tenen knoflook (ik hou van veel knoflook) fijn gehakt
  • 2 grote uien (ik gebruik de rode) in dunne plakjes
  • Verse gember fijn gesneden, paar cm grootte, gemberpoeder kan hier ook, ongeveer 1,5 theelepel
  • 2 grote, zoete aardappels geschild in kleine blokjes
  • 2 grote, sappige tomaten in stukjes, of meerdere kleintjes
  • Zeezout en peper

 

Leftover ingrediënten

  • Leftovers te denken aan: Pompoen, spruitjes, champions, bloemkool, broccoli, bleekselderij, knolselderij, courgette, aubergine, paprika, wortel, rode peper, koolraap, romanesco, mais, groene asperges etc. 
  • Maar ook restjes vlees of vis passen prima bij deze schotel. 

Bereiding 

  • Verwarm de oven op 190ºC
  • Optioneel: doe de gedroogde kruiden in een vijzel en maal deze fijn.
  • Voeg de kruiden toe, samen met zout, peper, knoflook, ui, gember en een scheutje olijfolie in de ovenschaal en roer door. 
  • Voeg de zoete aardappels, tomaten en andere leftover groenten toe aan het mengsel en roer door. 
  • Bak voor 45-55 minuten in de oven en schep geregeld om. 

 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.