Pur(e)e Passie Pastinaak

Deze heerlijke puree past ontzettend goed bij een salade, een warme maaltijd, op een toast of cracker, maar uit het vuistje is hij ook echt om te smullen!!

De smaak heeft een rijke, licht zurige ondertoon (zonder dat het een zuur mondgevoel geeft), met een zoetje in de verte en zoutige, pittige hints die over de tong rollen, waarbij de groente en kruiden de puree naar een hoger level tillen gedragen door de umami.   

 

Een pastinaak is een ondergewaarde wortelgroente die zeer lekker, veelzijdig en vooral ontzettend gezond is. Pastinaak is een witte, zoetige wortel in een licht bruin/gelig jasje en bevat weinig calorieën en verzadigde vetten. Tevens is hij rijk aan vezels wat een gunstig effect op de spijsvertering heeft. Het wordt aangeraden om te eten bij nierziektes en obesitas. Het hoge kalium gehalte helpt bij het tegengaan van een hoge bloeddruk en daarbij bevat het ook veel vitamines, m.n. veel vitamine C. In 100 gram pastinaak zit 29% van de ADH vitamine C en daarbij is deze wortel rijk aan antioxidanten. 

    Bereiding Plantaardige pastinaak puree

    1. Zet de oven aan op 180ºC.
    2. Vet de ovenschaal in met olijfolie en voeg daarna de soja saus, honing of agave en balsamicoazijn toe en mix alles door elkaar.  Blijft het zoet onderin liggen, verwarm dan de ovenschaal iets boven het fornuis of in de oven zodat je het goed kan mengen tot 1 geheel.  
    3. Voeg de ui, knoflook, gember, pastinaak, tijmblaadjes, rozemarijn, zout en peper toe aan de ovenschaal, mix door elkaar en zet in de voorverwarmde oven voor 10-15 minuten.
    4. Rooster ondertussen in een droge koekenpan wat fijn gehakte nootjes naar keuze met wat zout en haal deze uit de pan wanneer de nootjes gaan geuren en leg apart op een bord om verdere garing te voorkomen. 
    5. Giet een scheutje olijfolie in een maatbeker. Knijp het sap van 0,5 citroen uit en voeg toe aan de maatbeker. 
    6. Was de kikkererwten in een vergiet, wanneer je deze uit een blik of pot gebruikt, tot er geen schuim meer vanaf komt. Laat daarna uitlekken en voeg toe aan de maatbeker.
    7. Wanneer na 10-15 minuten de pastinaak blokjes gaar zijn kun je de ovenschaal uit de oven halen (anders de baktijd iets verlengen). Voeg de gebakken pastinaak, ui, knoflook, gember en blaadjes van rozemarijn en tijm (let op zonder stokjes die kun je niet pureren) toe aan de maatbeker en mix alvast door elkaar met een staafmixer. Voeg het kookvocht uit de ovenschaal toe aan de maatbeker en mix door elkaar. 
    8. Houd je net als ik van wat grove puree, dan is het heerlijk om de nootjes door de puree heen te mixen. 
    9. Breng indien nodig, door te proeven verder op smaak met citroensap, sojasaus, balsamico en honing of agave. Is de puree te dik, voeg dan steeds iets olijf olie toe en mix het weer met de staafmixer en herhaal dat tot het de juiste dikte heeft (let op, indien je olie toevoegt kan de smaak iets afzwakken). Voeg als laatste zout en peper toe aan de puree. 

    Bron: Naar idee van Lotte Vermeer

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.