Keukenhulpjes

Op deze pagina laat ik zien welke keukenhulpjes ik gebruik en wat je ermee kan doen. Het helpt in sommige gevallen tijdens het koken om het proces te versnellen, het voor- en bereiden makkelijker te maken en bovenal scheelt het tijd en heb je je handen vrij om bijvoorbeeld andere gerechten/baksels te maken. 

 

Bij elk keukenhulpje staan de foto's van de gerechten die mede door dat apparaat of gebruiksvoorwerp zijn gemaakt. Klik op de foto om naar het betreffende gerecht te gaan. 

Bosch Mum 5

Toen ik dit fantastische apparaat in 2014 kocht, ging er een wereld aan mogelijkheden voor mij open. De mogelijkheden zijn heel divers, het heeft o.a. een keukenmachine, foodprocessor, hakker, snijder, maler, fruitpers, blender en snijder in zich. Ik werk er al jaren mee en ondanks dat ik lang niet alle accessoires heb, ben ik nog altijd ontzettend blij met de Mum!

In de jaren dat ik dit prachtige apparaat heb, zijn er tal van taarten, cakes, toetjes, ijsjes, groenterijst, salades, notenpasta's, pizzabodems, brooddeeg en nog veel meer lekkere gerechten uit voort gekomen.  

Het fijne van deze keukenmachine, vind ik de veelzijdigheid. Het is eigenlijk een alles in 1 keukenmachine. Ik gebruik het apparaat het meest voor kloppen, kneden, snijden, schaven en mixen. Daarbij komt, dat  alle accessoires vaatwasbestendig zijn. 

Bosch Foodprocessor

Deze mooie aanwinst van Bosch, heeft een krachtige motor en net als de Mum veel opties.

Er wordt een blender, mengkom, hakmolen, S-mes, kneedmes en 2 verschillende schijven voor raspen en snijden meegeleverd. Hiermee kan dit apparaat een aardig staaltje werk leveren in korte tijd. Omdat ik zo tevreden ben over deze foodprocessor, heb ik een tweede aangeschaft en die draaien geregeld tegelijk. 

Alle opzetstukken en accessoires zijn heel makkelijk uit elkaar te halen en vaatwasbestendig. 

 

Ik gebruik de foodprocessor dagelijks, het meeste voor taart/cakebeslag, notenpasta's en rijst vermalen van groentes. 

Slowjuicer

Dit is de slowjuicer van het merk Juiceme. Met dit apparaat maak je de lekkerste fruit- en groentesappen, smoothies en zelfs soep is mogelijk. Ondanks de naam slowjuicer gaat het proces ontzettend snel!

 

Ik gebruik de slowjuicer het meeste voor het maken van sappen, die ik daarna verder verwerk in ijs of patisserie. Met de pulp wat het apparaat scheidt van het sap maak ik vaak koekjes, of ik droog het en maal het daarna als poeder wat dient als natuurlijke kleur- en smaakstof. 

Deze slowjuicer is heel makkelijk in en uit elkaar te halen en is vaatwasbestendig. 

Maatlepeltjes

In veel recepten wordt de maat en of hoeveelheid  gebruikt a.d.h.v. cups. Het is natuurlijk prima om dit terug te rekenen, echter zijn deze cups makkelijk om te gebruiken in de keuken! De cups die ik gebruik hebben de maten: 1 cup, 3/4 cup, 2/4 cup en 1/4 cup.

Ik vind de maatcups een onmisbaar hulpje in de keuken, zowel de milliliters als de Amerikaanse cups staan aangegeven, waardoor het afmeten in een handomdraai klaar is!! 

De cups zijn makkelijk te reinigen en ook vaatwasbestendig. 

Maatcups

Deze lepeltjes hebben een vaste maat en zijn ideaal voor het afmeten van een vaste hoeveelheid. De maatlepeltjes die ik gebruik zijn in de maten: 1 eetlepel, 0,5 eetlepel, 1 theelepel en 0,5 theelepel. Tevens staan in dezelfde hoeveelheden de milliliters genoteerd.  

Wanneer ik recepten maak, waar het afmeten van  de hoeveel precies komt, zijn deze maten heel fijn en makkelijk in gebruik.

De lepeltjes makkelijk te reinigen en vaatwasbestendig.  

Uitsteekringen

UItsteekringen zijn super handige cilinders, vierkanten of rechthoeken om een salade, steak tartaar en bijvoorbeeld (groente)rijst mooi op te maken op je bord! Maar ook bij patisserie kun je zonder enige moeite, je taartjes uitsteken en daarna versieren. 

Ik gebruik verschillende afmetingen en ook verschillende hoogtes. Het makkelijkste vind ik om na het vullen in geval salade, steak tartaar of (groente)rijst het wat aan te drukken met een cocktailstamper. Daarmee krijg je een mooi compacte gevulde cilinder/vierkant of rechthoek en bij het verwijderen van de uitsteekring, blijft de inhoudt goed bij elkaar. 

IJsmachine

Recent ben ik in het bezit van deze beauty, de Springlane ijsmachine van het type Emma. Deze machine is zelfvriezend en ontzettend krachtig. Binnen een uur is het ijs klaar en direct goed schepbaar. 

De stalen bak van 1,5 liter is goed voor 14 bollen ijs. Ik heb 2 stalen ijsbakken voor de machine, zodat ik twee ijs mengsels direct na elkaar kan draaien. 

Deze ijsmachine houdt je ijs tot 1 uur na het einde van de bereidingstijd koud dankzij een automatische nakoelfunctie die na 10 minuten inschakelt.

Staafmixer

Een must have in elke keuken! Ik heb een staafmixer van een onbekend merk en die werkt prima.  

Met de staafmixer maak ik soepen, smoothies maar ook ijs. Ik gebruik een staafmixer waar ook een klopper op past. Dat is perfect voor het opkloppen van eiwit t.b.v. bijvoorbeeld een gratin of een beslag.

Tegenwoordig heb je redelijk goede staafmixers voor een niet al te hoge prijs. Het belangrijkste naar mijn idee, is een krachtige motor in je staafmixer.

Juliennesnijder

Naast een dunschiller, wat ik al een fantastisch keukenhulpje vind, ben ik ook dol op de julienne snijder. Hiermee kun je heel gemakkelijk een groente of bijvoorbeeld knol gelijkmatig in slierten snijden. Er zijn verschillende soorten hulpjes op de markt om julienne snijden makkelijk te maken. Ik gebruik meestal de gewone snijder, die ziet eruit als een dunschiller alleen met een ander mes.

Deze bijzondere snijder maakt het eten net iets meer speciaal. Het verandert bijvoorbeeld een normale courgette in spaghetti, wortel in een prachtige versiering voor bij de salade en denk hierbij ook aan een pasta van zoete aardappelen.

Je kunt soms ook, i.p.v. een julienne snijder, een mandoline gebruiken. Vaak kun je daar opzetstukken op zetten, waardoor je ermee kan snijden, raspen en dus ook julienne mee maken. 

Vacumeerapparaat en vacumeerzakken

 

Een vacumeer apparaat is echt fantastisch als je net als ik een Sous Vide fan bent. Het vacuüm trekken en sealen kan automatisch, maar ook handmatig. Dat laatste vind ik heel belangrijk. Hierdoor kan ik zelf kiezen wanneer het apparaat stopt en blijven bijvoorbeeld delicate ingrediënten in de huidige staat. En is het dus ook mogelijk om enkel de seal functie te gebruiken. 

 

Daarnaast zit er een cancel knop op dit vacumeerapparaat en dat is in geval van nood super fijn! Het is mij al eens gebeurd dat ik soep wilde vacumeren en dat ging iets te snel, waardoor de soep uit de vacuumzak werd getrokken het apparaat in. Gelukkig is daar de opvang richel voor, waar de soep in liep en die kan gewoon in de vaatwasser. 

 

De vacumeerzakken en rollen die ik gebruik zijn van het merk Caso en Solis, beiden zijn BPA vrij.

Sous vide stick

Recent heb ik een sous vide stick in gebruik en wat een geweldig apparaat is dit!!

Sous vide is het proces waarbij etenswaren worden verpakt in een vacuumzak en bereid in een waterbad op relatief lage en constante temperatuur. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige garing. Sous vide is geschikt voor de bereiding van vlees, vis, groente, vruchten, desserts en zelfs cocktails. Doordat het eten in een vacuumzak zit, blijven de sappen behouden, wat de smaak ten goede komt en zeker ook de malsheid van bijvoorbeeld vlees of vis. Bij groente spoel je de vitaminen niet weg t.o.v. koken. 

 

Na mijn eerste sous vide ervaring met de Instant pot, was ik een groot fan van deze manier van bereiden. Ik ging mij steeds meer verdiepen in sous vide, kocht een kookboek en na een tijdje was ik toe aan een gespecialiseerd apparaat. Daarom kocht ik een Anova Precision Coocker WiFi + Bluetooth stick en heb er nog geen dag spijt van gehad! 

Deze stick heeft een krachtige motor van maar liefst 900 W. Met een bevestigingsclip maak je de stick vast aan de rand van een kom/bak waar je hem inhangt. Ik gebruik hiervoor een binnenkom van de Instant pot. Deze kom heeft een inhoud van 8 liter. 

Je vult de kom met water en zet de stick aan. Via de app van Anova kun je de stick handmatig en op afstand besturen op gebied van temperatuur en tijd. Of je bedient de Anova stick a.d.h.v. de recepten in deze app.

Belangrijk is de kom af te dekken, anders verdampt het water door de warmte. Ik gebruik hiervoor huishoudfolie, dat werkt prima. 

Om te voorkomen dat mijn Anova last krijgt van kalkaanslag, gebruik ik elke keer een scheutje azijn in het water. 

Instant Pot

Dit super handige apparaat, is er een van alles in 1. Ik ben er dol op! Gebruik het vaak voor het maken van stoofpotjes, bottenbouillon, soepen, sauzen,  sous vide bereiding en nog veel meer.

Ik vind de Instant pot een echte aanwinst in de keuken. Dit omdat de tijd aanzienlijk verkort wordt en je er in veel programma's nauwelijks naar om hoeft te kijken en dus veel tijd over hebt voor andere bereidingen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.