Thyme Beets Everything BAS-taart

Deze prachtige Thyme Beets Everything BAS-taart (BAS-taart = Bloem/Boter Andere Soort-taart) is een geweldig mooi resultaat van natuurlijke smaken! 

 

Deze variatie is ontstaan doordat ik bietenpulp over had van het maken van bietensap in de slowjuicer. Omdat ik liever niks weggooi, probeer ik de restjes of restproducten te gebruiken op een mooie en zinvolle manier. Je kunt hier ook de hele biet gebruiken, zonder dat de slowjuicer hier aan te pas komt. 

 

Bietjes, je houdt ervan of niet. Ik was nooit een bietenlover. Misschien doordat wij het thuis zo vaak aten van ons eigen land en meestal waren dat bieten in hun puurste vorm, dus zonder kruiden. Zoals sommige misschien wel weten van mij, zoek ik graag de grens op met voeding waar ik geen lekkere smaak ervaring in heb. Ik probeer juist dat ingrediënt te gebruiken om geweldige smaken neer te zetten. Dus zo ook met de bietjes. 

 

Geïnspireerd door 1 van mijn idolen, Breanna Emmit, is deze mooie plaatcake ontstaan. Haar nieuwste kookboek, is een boek vol taartjes, muffins en cakes en heet Blend and Bake. Ik heb mijn eigen creatie op haar zuccini bread gemaakt! 

 

Deze cake en ook de frosting bevat beiden bietjes en tijm. Deze smaken gaan heel goed samen, het aardse van de biet met die prachtige scherpe, licht bittere en rijke aromatische smaak van de tijm, vind ik een match made in heaven. 

Ingrediënten Thyme Beets Everything BAS-taart

 • 4 eieren
 • 170 gram bietenpulp ( je zou hier ook hele biet voor kunnen gebruiken. Kies dan voor 150 gram)
 • 160 gram honing
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel vanille
 • 250 gram amandelmeel
 • snufje zeezout
 • 2 gram peper
 • 1 tijmplantje, enkel de blaadjes.

Ingrediënten Frosting

 • 20 gram bietenpoeder (bij Pit en Pit kun je die kopen of zelf maken!) 
 • 80 gram geurloze kokosolie in vaste vorm
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels honing
 • snufje zeetzout
 • Tijmblaadjes (de overige 1/4 blaadjes, zie recept Tijm, Beets, Everything BAS-taart)

Bereiding Thyme Beets Everything BAS-taart

 1. Verwarm de oven op 180ºC 
 2. Indien je een slowjuicer gebruikt, schil de bietjes en doe deze in klein stukjes in de slowjuicer zodat het sap gescheiden wordt van de pulp. Heb je geen slowjuicer, no worry's. Schil de bietjes en snij in deze in kleine stukjes en draai dan 150 gram in de foodprocessor tot  deze heel fijn gemalen zijn. 
 3. Voeg de eieren, honing, appelazijn, baking soda, vanille, amandelmeel, zeezout en peper in de foodprocessor toe en draai tot een glad beslag. 
 4. Haal de blaadjes van het tijmplantje af en voeg daarvan 1/4 toe aan de vijzel en kneus deze zodat er lekker veel smaak en geur vrijkomt en voeg toe aan de foodprocessor. Zet de rest van de tijmblaadjes apart
 5. Voeg 2/4 van de tijmblaadjes toe aan het beslag en schep dit er doorheen. 
 6. Giet het beslag op een plaat met daarop bakpapier en verdeel over de plaat. Zet in de oven voor 10 minuten. 
 7. Na 10 minuten, dek de bovenkant van de plaatcake af met een vel bakpapier en bak verder in de oven voor 10-12 minuten. Test met een saté/cocktailprikker of de cake gaar is. Wanneer er geen restjes cake achterblijven op de houten prikker, is de cake gaar. 
 8. Laat de plaatcake afkoelen op een rooster. Wanneer je de cake wil  bekleden met frosting, moet de cake volledig afgekoeld zijn, anders smelt de frosting. 

Bereiding frosting

 1. Voeg de kokosolie toe (let op dat deze niet gesmolten is, plaats anders in de koelkast zodat het wat opstijft), samen met de olijfolie en snufje zeezout in een maatbeker en klop met een elektrische garde tot een glad geheel. 
 2. Voeg de bietenpoeder toe en mix door elkaar.
 3. Doe als laatste de honing erbij en blend tot een glad geheel, vergeet niet te proeven tussendoor.  Indien je merkt dat het mengsel te vochtig wordt, zet het even in de koelkast en de kokosolie zal hard(er) worden. 
 4. Smeer de frosting over de cake en garneer met blaadjes tijm, als je de cake wilt snijden met een mes, raad ik je aan omdat te doen als de frosting nog zacht is (is de frosting hard(er) kan deze scheurtjes geven). Wanneer je wilt werken met uitsteekringen is de frosting meer werkbaar als zij hard(er) is.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.