nature'Njoy, sun'Njoy, biet'Njoy en gree'Njoy happy hummus

In dit recept laat ik je 4 soorten hummus zien, die simpel zijn om te maken en ontzettend lekker!! Ik zie voeding als een feest voor de ziel, ik gebruik hiervoor al mijn zintuigen van ruiken, tot het horen van knapperige structuren, het voelen met vingers of juist het mondgevoel, mijn smaakpalet en ook heel belangrijk het zicht!! Deze mooie happy hummus zijn prachtig van kleur en zoals je ziet zijn er geen onnatuurlijke kleurstoffen nodig. Kijk gewoon wat moeder natuur ons biedt!

 

De smaken zijn rijk, tintelend fris, romig en hebben een prachtige nasmaak van de extra toegevoegde ingrediënten. Ideaal bivoorbeeld op een wrap, een broodje of toast, bij een salade, of lekker als dip de mogelijkheden zijn eindeloos. 

 

We beginnen met het maken van een nature'Njoy of te wel een naturel hummus. Vanuit daar kun je het uitbouwen met lekkere smaken en mooie natuurlijke kleuren. 

 

Ik gebruik hier biologische kikkerwten uit een glazen pot welke je goed dient te wassen. Je kunt ook kiezen voor gedroogde biologische kikkerwten. Deze moet je eerst weken en daarna voor een lange periode koken. Als je in een tijdnood zit, is de variant uit een pot of blik een prima optie. Kikkererwten smaken mild en nootachtig, gepureerd hebben ze een romige, milde smaak.

 

Ik maak de hummus zonder tahini (sesampasta) omdat ik daar last van heb in mijn lichaam. In dit recept heb ik de hoeveelheid tahini wel beschreven als optioneel ingrediënt.

 

 

Gezondheidsvoordelen kikkererwten

Wist je dat kikkererwten veel goede stofjes bevatten? Het zijn peulvruchten en naast dat zij een goede vleesvervanger zijn vanwege hun eiwit rijke karakter, bevatten ze veel vezels, antioxidanten, verschillende B vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld: kalium, calcium, natrium en fosfor.

 

De peulvruchten zijn eiwit- en vezelrijk, waardoor je langer verzadigd blijft en je minder snel zin hebt in meer eten of een ongezonde snack. 

Ook passen ze goed in een koolhydraatarm dieet vanwege de trage koolhydraten, wat helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en hierdoor blijf je langer op hetzelfde energieniveau. Om deze reden passen kikkererwten goed in een evenwichtige maaltijd. Deze bonen helpen je om op gewicht te blijven of juist wat gewicht te verliezen.

Kikkererwten beschermen tegen hartziektes en helpen om een ongezonde cholesterolwaarde in balans te houden. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid vezels. Ze bevatten zo’n zes tot zeven gram vezels per portie van 80 gram. Vezels zorgen ervoor dat het voedsel sneller door het spijsverteringskanaal wordt opgenomen, waardoor je spijsvertering wordt verbeterd en kan helpen bij darmproblemen als obstipatie en het prikkelbare darmsyndroom.

Ook kunnen vezelrijke kikkererwten helpen tegen het premenstrueel syndroom (PMS), nierstenen en obesitas.

Peulvruchten, zoals kikkererwten, hebben een alkaliserend effect, waardoor de zuurgraad van je lichaam in evenwicht blijft. Als je de peulvruchten combineert met gezonde vetten, zoals olijfolie, verhoog je de opname van voedingsstoffen.

Ingrediënten nature'Njoy

  • 500 gram uitgelekte biologische kikkerertwen uit een pot.
  • 80 ml appelazijn
  • 120 ml of 110 gram olijf olie
  • 50 gram honing of 30 gram agave siroop (als je voor vegan gaat)
  • Snufje zout en flink wat peper
  • 1 grote teen knoflook
  • optioneel: 3 eetlepels tahini (sesampasta)

 

Wil je een sun'Njoy maken gebruik dan een theelepel kurkuma poeder of 1 wortel verse geraspte kurkuma. Is kerrie meer jouw smaak, kies dan voor een theelepel kerrie of kerrie madras poeder, een combi van kerrie en kurkuma is ook heel lekker!!

 

Ga jij voor een biet'Njoy, voeg dan een eetlepel rode bietenpoeder of vers bietensap toe. 

 

Wil jij een down to Earth gree'Njoy maken voeg dan 1 rijpe avocado toe.

Stap 1

Wanneer je kikkererwten gebruikt uit een glazen pot of blik, dien je deze goed te wassen. Soms wordt het vocht (ook wel aquafaba genoemd), gebruikt om ei te vervangen. Met de aquafaba wordt bijvoorbeeld vegan slagroom, mouse of meringues gemaakt. Ik kan niet goed tegen dit vocht van de kikkerwten, mijn buik zwelt dan op en geeft mij veel kramp, daarom zorg ik er altijd voor dat ik ze goed schoonspoel net zo lang tot er geen schuim meer in het water zit. 

Stap 2

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mixbeker en gebruik de staafmixer om tot een glad romig geheel te mixen.

Stap 3 A biet'Njoy

Maak je gebruik van poeder kies dan voor een fijn zeefje om te voorkomen dat er klontjes poeder in je hummus terecht komen. 

Mix het bietenpoeder of vers sap door 1/3 van naturel hummus.

Stap 3 B sun'Njoy

Maak je gebruik van poeder kies dan voor een fijn zeefje om te voorkomen dat er klontjes poeder in je hummus terecht komen. 

Mix verse (of poeder) kurkuma en of kerrie door 1/3 van naturel hummus.

Stap 3 C gree'Njoy

Wil je een down to Earth happy hummus voeg dan 1 rijpe avocado toe aan 1/3 van de naturel hummus, hierdoor ontstaat een prachtige groene kleur en een nog meer romige structuur.

Bron: allyouneedishealthyfood.nl