Tonijnsalade gierst en groene bladgroente

Deze heerlijke vullende salade is een lekkere en gezonde aanvulling op de bestaande tonijnsalade gemaakt van broccolirijst die je kun terug vinden in mijn recepten. deze volle salade, met een combinatie van een zure touch door de citroen en augurk, mooie structuren van de nootjes en gierst, en het smeuïge van de mayonaise maakt deze salade bijzonder geschikt als maaltijdsalade. 

 

Eén van de belangrijkste ingrediënten in deze salade is gierst. Gierst is een graan, van nature glutenvrij en bijzonder gezond. Er zijn verschillende soorten gierst op de markt, ik gebruik hier de parelgierst. De parelgierst lijkt in rauwe vorm op de couscous parels, het heeft een licht zoetige nootachtige smaak, vooral als je ze vooraf aan het koken even roostert in de pan. Gierst is een goede vervanging van rijst. 

 

Gierst is o.a. rijk aan magnesium, verschillende B vitamines, ijzer, fosfor en antioxidanten. Enkele gezondheidsvoordelen van gierst: het draagt bij aan het vermijden van hart en vaatziektes, verminderd de kans op beroertes en helpt de cellen in ons lichaam te ondersteunen en heeft een positieve werking om suikerziekte te voorkomen. 

 

Voor deze salade gebruik ik verse spinazie, ik haal de steeltjes eraf omdat die net te hard zijn. Om niks te hoeven weggooien gebruik ik de steeltjes in een groentepotje voor de hond. I.p.v. spinazie kun je ook rucola of ander bladgroente naar keuze gebruiken. 

Ingrediënten 

 • 1 cup parelgierst ( ik gebruik de bio parelgierst van pit&pit)
 • 2 cups water
 • 2 tonijn in water uit blik
 • 3-4 eieren geprakt
 • rode ui 2 grote of 3 kleine
 • 1 grote zak spinazie
 • 1 potje mayonaise van 250 ml ( ik gebruik de biologische suikervrij van Jean Bâton) 
 • 1 grote hand nootjes 
 • sap van halve citroen
 • 8-10 grote zure augurken (of meer naar smaak)

Rauwe parelgierst, ik gebruik biologische van Pit&Pit

Na het koken is de parelgierst flink toegenomen in omvang.

Bereiding

 1. Rooster de gierst op matig vuur in een droge koekenpan of kookpan voor 3-5 minuten, schep geregeld door en pas op dat het niet verbrand. Verhit de 2 cups water met zout in een pan en breng aan de kook, voeg daarna de gierst toe en de de deksel op de pan. Breng opnieuw aan de kook en zet daarna het vuur zachter tot de gierst suddert voor ongeveer 15 minuten. Probeer de verleiding van doorroeren te doorstaan. Na de 15 minuten zet je het vuur uit, laat de deksel op de pan en zet voor 10 minuten weg. 
 2. Kook de eieren to hard gekookte eieren en zet daarna in koud water apart.
 3. Hak de nootjes klein en brand deze kort aan in een droge koekenpan met wat zout tot ze gaan geuren. Doe daarna de nootjes op een bord om verdere garing te voorkomen. 
 4. Snipper de ui, snij de spinazie klein zonder de steeltjes en snij de augurken fijn en zet apart in een grote schaal.
 5. Pel de eieren en prak deze fijn, voeg deze samen met de mayonaise, sap van een halve citroen en de afgekoelde nootjes toe aan de schaal en mix door elkaar.
 6. Als de gierst afgekoeld is, voeg je deze toe aan het mengsel en meng goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper.  

 

In de koelkast is deze salade 4 dagen afgedekt te bewaren. 

Bron: allyouneedishealthyfood.nl  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.