Pur(e)e Passie Rucola

Dit is 1 van mijn variaties op de Pur(e)e Passie! Doordat ik rucola heb gebruikt in de puree, heeft het een meer pittige smaak gekregen. Het mondgevoel is fantastisch in deze puree! 

 

De smaak heeft een rijkelijk, licht zurige ondertoon (zonder dat het een zuur mondgevoel geeft), met een zoetje in de verte en zoutige, pittige hints die over de tong rollen, waarbij de groente en kruiden de puree naar een hoger level tillen gedragen door de umami.   

 

Wist je dat rucola een sla soort is? Het zit boordevol vitamine A en C en geeft ons bovendien ook ijzer, kalium en calcium! In deze puree zitten als basis kastanje champignons. Deze geeft ons een groot gezondheidsvoordeel. De champignons zijn rijk aan riboflavine (vit B2), wat helpt o.a. bij het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen. 

 

Het recept hieronder is goed voor ongeveer 450-500 gram puree. De puree kan zowel koud als warm gegeten worden. Het is heerlijk bij een warme maaltijd, als extra kick in een lekkere salade of op een toast of cracker, maar absoluut ook bij mijn Ruco-bello

Bereiding Pur(e)e Passie Rucola

Zie op de foto hieronder de stappen genummerd, volgens dit recept.

Zet de oven alvast aan op 180ºC.

  1. a. Vet de ovenschaal in met olijfolie.
    b. Voeg de sojasaus, balsamico azijn, honing, snufje peper en zeezout samen toe aan de ovenschaal en mix tot 1 geheel.
    c. Mocht het zoet niet afdoende oplossen, verhit dan de ovenschaal even boven het fornuis of in de oven, zodat het zoet goed opgenomen wordt. Proef even: er hoort nu een balans van zout, zuur en zoet te zijn ontstaan.
    d. Snij de ui, gember en knoflook fijn en voeg toe. 
  2. a. Voeg de rozemarijn en tijm toe en mix door elkaar.
    b. Snij de champignons in kleine stukjes, voeg toe en meng alles goed door elkaar. 
  3. a. Zet de ovenschaal in de oven voor 10-15 minuten tot de champignons gaar zijn.
  4. a. Doe een scheutje olijfolie in een maatbeker en doe hier het sap van een halve citroen bij. 
    b. Hak de nootjes en brand deze kort in een droge koekenpan met wat zeezout, tot ze gaan geuren. Leg ze daarna op een bord om verdere garing te voorkomen.
  5. a. Als de ovenschaal uit de oven komt, verwijder je de takjes van de tijm en evt steeltjes van de rozemarijn. Let op dat je alle takjes/steeltjes eruit haalt, de staafmixer kan deze niet afdoende fijn pureren en zo blijven er harde stukjes achter. 
    b. Voeg de inhoud van de ovenschaal (inclusief het nat) toe aan de maatbeker en mix door elkaar met de staafmixer.
  6. a. Was de kikkererwten in een vergiet en voeg toe en mix tot een geheel. Je kunt hier ook kiezen om groene tuinerwtjes te gebruiken, zorg dat je deze voorkookt. 
  7. a. De structuur blijft enigszins korrelig in deze puree, dat geeft juist een heel fijn mondgevoel.
  8. a. Snij de rucola goed fijn (dit is essentieel omdat de kans bestaat dat de rucola steeltjes zich vast draaien in de staafmixer), voeg toe aan de maatbeker en mix door elkaar. 
  9. a. Voeg de nootjes toe en naar smaak wat extra balsamico voor het zuurtje, evt sojasaus voor het zoutige umami gevoel, wat peper en indien nodig extra honing (zoet) om de smaak in balans te krijgen en mix een laatste keer goed door. 
    b. Enjoy! 

Bron: Naar idee van Lotte Vermeer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.