Smaaksensatie Salmon

Dit prachtige exemplaar is geïnspireerd op een gerecht van Sharon de Miranda, uit het programma in Binnenstebuiten. 

 

Ondertussen heb ik er mijn eigen versie van gemaakt, waarin de zalm al dente bereid is en het kruiden-/specerijenmengsel een explosie aan smaken geeft aan de smaakpapillen. Uiteraard is alles vrij van gluten, lactose, geraffineerde suikers en niet-natuurlijke toevoegingen. 

 

Ik ben ontzettend trots op dit prachtige kruiden-/specerijenmengsel, het heeft ontzettend veel diepte en zoveel verschillende smaaksensaties. In elke hap proef je iets anders door het zuur van de citroen, zoet van de honing, pittige van chillivlokken, scherpe van de ui en knoflook, frisse van de anijs en venkel en het hete van de gember zorgen voor een geweldig balans in dit mooie gerecht.

 

Ik gebruik de gedroogde kruiden en specerijen van Pit&Pit, de smaken zijn fanatisch en ook de afkomst. 

 

Als bijgerecht kun je van allerlei lekkers gebruiken: bloemkoolrijst met wat kurkuma, broccolirijst of een zoete aardappelpasta gaan hier prima bij! In dit gerecht heb ik gekozen voor een groenterijst gemaakt van peulvruchten. 

 

Ik zou zeggen, ga met het recept aan de slag en verras je smaakpapillen met deze geweldige diepgang. 

Ingrediënten

  • 3 zalm filets
  • 1 eiwit van een groot ei of 2 bij kleine eitjes.
  • 2-3 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 middelgrote rode ui fijn gehakt
  • Zeezout 
  • Peper
  • 1,5 theelepel citroensap van biologische citroen
  • 1 theelepel citroenrasp van biologische citroen
  • 1 theelepel gember poeder of 1/4 theelepel vers geraspt
  • 1,5 theelepel oregano gedroogd 
  • 1 theelepel chillivlokken
  • 1 theelepel anijszaadjes 
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 3 theelepels honing 
  • Optioneel: 40 gram glutenvrij paneermeel
  • Olijfolie 

Ingrediënten garnering

  • Bieslook
  • Kiemgroentes
  • Zwarte sesamzaadjes

Ingrediënten bijgerecht 

  • 150 gram groente rijst gemaakt van peulvruchten 
  • Water
  • Zeezout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe alle droge kruiden: zeezout, gemberpoeder, oregano, chillivlokken, anijszaadjes, venkelzaadjes in de vijzel en maal tot een fijn mengsel. Voeg daarna de natte ingrediënten erbij: knoflook, rode ui, citroensap, citroenrasp en honing. Proef of je de juiste balans ervaart, voeg anders naar smaak nog iets citroensap of honing toe.
  2. Verwijder de huid van de zalm. Doe dit door de zalm op de huid te leggen op een snijplank. Pak tussen duim en wijsvinger het buitenste stukje huid vast (aan het korte zijde) en zet je mes tussen de huid en de filet. Blijf ondertussen de huid vast houden en snij met de mes over de huid heen zodat deze loskomt van de filet. 
  3. Klop het eiwit op tot het stijf en foamy is. Ik gebruik hier een smalle maatbeker voor.
  4. Meng het kruiden-/specerijenmengsel uit de vijzel met het opgeklopte eiwit. Doe dit voorzichtig door het om te scheppen, zodat de eiwit structuur heel blijft. 
  5. Indien je kiest voor paneermeel, roer deze dan eerst door je kruiden-/specerijenmengsel heen, voordat je mengt met het opgeklopte eiwit.
  6. Vul de spuitzak met het eiwitkruiden-/specerijenmengsel, gebruik hiervoor een spatel. Doe dit voorzichtig, zodat de eiwitstructuren niet kapot gaan. 
  7. Vet de ovenschaal in met olie, leg daarop de zalmfilets met zijde waar de huid gezeten heeft naar onderen en bestrooi ze met zout en peper. Knip een puntje van de spuitzak af en spuit voorzichtig mooie baantjes op de zalmfilets. Wanneer je geen paneermeel gebruikt, is het eiwitkruiden-/specerijenmengsel vochtiger. Zet de schaal voor 15 minuten in de oven. Verwarm eventueel de borden. 
  8. Kook ondertussen de groenterijst volgens de verpakking. Wanneer de rijst klaar is, kun je ervoor kiezen om deze d.m.v. een uitsteekring te vullen en een beetje aanstampen met een cocktailstamper, zodat het in deze vorm blijft als je de uitsteekring verwijderd. 
  9. Leg de zalm als het uit de oven komt op de groenterijst en versier met kiemgroentes, bieslook en zwarte sesamzaadjes. 

 

Enjoy! 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.