Pistacheijs

Ik ben zelf nooit een hele grote pistache-fan geweest. At weinig tot geen pistachenoten en kan mij niet meer goed herinneren wanneer ik voor het laatst pistacheijs gegeten had. Daar kwam tot een paar weken geleden verandering in!!

Mijn lief is er verzot op en vroeg of ik voor hem pistacheijs wilde maken en natuurlijk wilde ik die uitdaging aangaan. Aangezien ik al jaren geen pistacheijs meer gegeten had door de intolerantie van o.a. lactose, had ik werkelijk geen idee hoe pistacheijs smaakte. Was het nootachtig, of juist zoet, of was het romige meer op de voorgrond? 

Ik heb tientallen recepten bekeken, waar voornamelijk eigeel, suiker en slagroom de boventoon voerden. Hoe kon ik zo’n classic smaak omvormen tot een allyouneedishealthyfood.nl waardig ijsje, met ook nog eens maximaal 5 ingrediënten. Wanneer ik ijs maak, is mijn streven om niet meer dan 5 ingrediënten te gebruiken, zodat elke smaak ook daadwerkelijk los van elkaar te proeven is.

Aangezien de basis bestond uit iets romigs, iets bindends en zoet naast de nootjes, ben ik gaan zoeken naar de alternatieven die bij allyouneedishealthyfood.nl passen. De room heb ik vervangen door kokoscreme, het zoet en tegelijk het bindende door een caramel van honing en de pistache smaak door een eigen gemaakte pistache pasta.

Na het proces van het malen in de foodprocessor, het kloppen in de keukenmachine en het koelen in de ijsmachine, ontstond er een geweldig resultaat. Super romig van smaak, mooie stevigheid en de noot-smaak door de pistache pasta samen met de gecarameliseerde honing is fenomenaal. 

 

Ondertussen is mijn taste voor pistache enorm toegenomen, mede dankzij dit geweldige ijsje!!
Nog altijd heb ik geen idee hoe de reguliere pistacheijs smaakt, maar dit is vanaf nu mijn referentie geworden!!

Ingrediënten: 

Benodigdheden: 

 • Weegschaal
 • Foodprocessor voor de pistachepasta
 • Keukenmachine of losse mixer met kom voor de kokoscreme/ijsmengsel
 • Spatel
 • Pan 
 • Kook/candy thermometer
 • Optioneel ijsmachine en bewaarbak voor het ijs.
 • Optioneel siliconen vormen/mallen

Bereiding

 1. Zet de kokosmelk/kokoscreme minimaal 24 uur vooraf in de koelkast, zodat de crème van het vocht gescheiden wordt. 
 2. Maak de pistachepasta, klik hier voor het recept.
 3. Klop de kokoscreme tot een glad en luchtig mengsel, dit proces duurt wel even. 
 4. Schep de pistachepasta bij het kokosmengsel en klop verder tot het compleet gemengd is en nog steeds luchtig.
 5. Verhit de honing met een thermometer tot 129ºC. Je hoeft niet in de honing te roeren tijdens het verhitten.
 6. Deze stap is cruciaal! Giet de honing héél langzaam in kleine delen in een dun straaltje in het draaiende mengsel. Doe je dit te snel dan scheidt het vocht zich van de vetten (ik kan het weten, dat was mij de tweede keer dat ik het ijs maakte gebeurd). Blijf dus ondertussen het mengsel draaien tot een paar minuten nadat je klaar bent met het toevoegen van de honing, het mengsel is nu dunner/vloeibaar geworden. Optioneel kun je zout naar smaak toevoegen. 
 7. Mocht je kiezen voor het gebruik van siliconen vormen/mallen hoeft      het ijs niet in de ijsmachine. Wil je liever ijsbolletjes scheppen, dan is een ijsmachine aan te raden. Volg de instructies van de betreffende machine. 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.