Bloemkoolrijst

Tijdsduur onder 25 minuten

5-7 minuten voorbereiding/snijden

15 minuten baktijd

1-2 personen

Jaren geleden kwam ik een recept tegen van rijst maken van groente, dat leek mij wel wat! Bloemkoolrijst was het eerste dat ik probeerde, er vanuit gaande dat die ohh zo bekende " gekookte bloemkool" smaak  naar voren zou komen, echter was de geur en smaak zoveel anders dan ik kende van bloemkool.

En al snel was ik in de ban van rijst maken van groente, ik experimenteerde er op los, met allerlei kruiden en smaken. Ik maakte er sushi van, gebruikte het als rijst voor in de nasi, bij een stoofpotjes en door salades heen.

Al snel kwam ik erachter dat deze rijst zoveel gerechten net dat beetje extra geeft, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn!

 

Kortom een simpel bijgerecht wat bij zoveel past, de kracht zit voor mij in de eenvoud.

 

Hoe ik tot dit recept gekomen ben, lees je in mijn blog

Ingrediënten:

  • 1 verse bloemkool
  • Olie om in te bakken
  • 2 kleine teentjes knoflook (optioneel)
  • rode ui
  • 1 eetlepel honing, bij een vegan variant is bv Maple syrup te gebruiken of agave.
  • Zout en evt peper indien gewenst.
  • Optioneel; 4 gedroogde vijgen (vijgen zijn ook te vervangen door ander gedroogd fruit)
  • Optioneel; handje nootjes naar keuze

 

Benodigdheden:

  • Keukenmachine met een S-mes
  • Wokpan

Bereiding:

  • Wanneer de bloemkool schoongemaakt en in kleine roosjes gesneden is, kan het in de keukenmachine om de rijst te maken (tot het formaat van ongeveer een rijstkorrel).
  • Als de wok met daarin de olie opwarmt, dat mag naar gemiddeld vuur, kan de fijngehakte bloemkool toegevoegd worden, evt kruiden met zout en peper.
  • Knoflook en ui vind ik essentieel in de bloemkoolrijst,omdat ik geen fan ben van gewone uit, gebruik ik vaak de rode, snij beiden fijn en voeg toe.
  • Ondertussen kunnen de vijgen gewassen en gesneden worden, voeg deze samen met de honing toe in de wok, schep goed door.
  • Wanneer de typische bloemkool geur is verdwenen (de smaak dus ook) is het gerecht gaar. Ik bak het meestal nog iets langer.
  • Garneer af met nootjes.

 

Bewaar en serveertip:

  • Zowel koud als warm lekker om te eten, in de koelkast 1-2 dagen houdbaar.
  • Deze bloemkoolrijst is ook zonder vulling heerlijk.
  • Met een halve theelepel Kurkuma, geeft het een mooie gouden gloed op je bord zie foto!

Bron: Allyouneedishealthyfood

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.