Varkenshaas uit de Sous Vide

Varkenshaas is een langwerpig stuk vlees, wat uitloopt in een punt. Dit mager stuk vlees bevat soms wat vet. 

Het bereiden van varkenshaas op de Sous Vide manier is ontzettend simpel en ook heel leuk! De smaak is zoveel malser en sappiger dan, ik kende, door bereiding uit de koekenpan.

Door steeds dezelfde temperatuur te kiezen met de daarbij behorende gaartijd, is het stuk vlees altijd hetzelfde bereid. Dat lukt mij niet altijd wanneer ik de koekenpan gebruik.   

Na de waterbad nog even afgrillen en klaar is dit heerlijke stukje vlees!

De bereidingstijd in de Sous Vide voor Varkenshaas

  • 1-3 uur op 54°C, voor botermals en sappig
  • 1-3 uur op 60°C, voor mals en een beetje sappig.
  • 1-3 uur op 66°C, voor stevig en een beetje sappig.

 

Het aantal uren heeft te maken met de dikte van de varkenshaas. Zelf kies ik altijd 1,5 uur op 54°C en daarna even afgrillen in een hete pan. 

Varkenshaas wordt aangeraden niet langer dan 4 uur in de Sous vide te bereiden. Blijft het langer in het waterbad, dan is de kans groot dat het vlees zompig wordt.  

Bereiding

  • Zet het sous vide apparaat aan, het duurt even voor deze op temperatuur is. 
  • Dep de varkenshaas goed droog met een keukenrol. Maak het kruidenmengsel van de olie, chinese 5 spice en zout. 
  • Smeer de Varkenshaas in met het mengsel en doe varkenshaas en de rest van het kruidenmengsel in de vacuümzak. Trek vacuüm en leg in het waterbad zo gauw het apparaat aan geeft dat het op de gewenste temperatuur is. Stel 1,5 uur in.

 

  • Wanneer de Sous Vide klaar is, haal de zak uit het waterbad en knip open. Dep het vlees goed droog en laat ondertussen een ijzeren pan en of grill goed heet worden!
  • Bak met wat olie rondom bruin in 1,5-2 minuten.
  • Na het bakken hoeft de varkenshaas niet te rusten, enkel snijden en eet smakelijk! 

Tip

  • Uiteraard kunnen er naar smaak allerlei soorten kruiden gebruikt worden. 
  • Het vlees na het waterbad goed droog deppen is heel erg belangrijk! Als het te vochtig is, kan je varkenshaasje  eerder verbranden. 
  • De varkenshaas is heerlijk in combinatie met bijv een Leftover Deluxe ovenschotel of gepofte zoete aardappel

Bron: Sous-vide kookboek van Bas Robben

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.