Gevulde chocoladeletters

Bij Sinterklaas horen chocoladeletters! En wat is er dan leuker dan deze zelf te maken van gezonde en eigen gekozen ingrediënten? 

Maar wees gewaarschuwd: van deze heerlijke letters wil je blijven eten!!

Deze letters zijn gemaakt van pure, onbewerkte cacao wat een heerlijke donkere smaak geeft. Ik heb de letters gevuld met een chocolade-dadelmousse en stukjes gebrande pistachenoot met licht zoutige smaak op de achtergrond.

De zachte, maar vooral romige en licht zoete dadelmousse vulling, samen met de crunchy, licht gezouten pistachenootjes, geven het contrast aan de donkere pure chocolade waardoor deze nog meer tot recht komt. 

Omdat ik deze vulling zo geweldig vind, heb ik deze ook gebruikt aan de bovenkant!!! 

 

Gebruik bij voorkeur dadels met schil/vel. Hierdoor blijven de dadels sappiger en zijn daardoor veel smaakvoller. Koop je ze zonder schil, is de kans dat de dadels ingedroogd zijn aanwezig. Ik gebruik uitsluitend medjoul dadels en voor patisserie vind ik het echt een must, dus ook voor deze romige chocolade-dadelmousse. Deze dadels zijn uiterst geschikt, omdat ze veel vocht bevatten, heel smeuig zijn en ontzettend smaakvol!!

 

Wist je dat dadels bijdragen aan een goede gezondheid? Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij verschillende darmklachten. Daarnaast ondersteunen ze bij bloedarmoede vanwege het hoge ijzer gehalte, geven ze een energieboost door de natuurlijke suikers, ondersteunen ze je lever en de kalium ondersteunt je hart en helpt mee aan het verkleinen van de kans op beroertes. De vitamine B6 in dadels ondersteunt je hersenfunctie en daarbij komt ook nog dat dadels kalk bestrijden wat ten goede komt aan je bloedvaten! 

De onbewerkte cacao bevat vooral heel veel antioxidanten, diverse mineralen waarvan magnesium de meest bekendste is. 

Kortom verwen jezelf met deze heerlijke letter!

 

Wanneer je de letters volledig vegan wilt maken, kun je ervoor kiezen om agave siroop in plaats van honing te gebruiken.

Voor de vulling of de top laag kun je variëren naar eigen smaak en inzicht. Ik vind deze combinatie geweldig in structuur, kleuren en smaak 

Lagen in chocoladeletter

1. Pistachenootjes

2. Chocolade-dadelmousse

(nr 3 t/m 6 komen uit de   chocolademal)

3. Pure chocoladelaag 

4. Chocolade-dadelmousse

5. Pistachenootjes

6. Pure chocoladelaag 

Ingrediënten pure chocolade

 • 200 gram kokosolie
 • 65 gram cacao poeder
 • 115 gram honing

Ingrediënten pistache (vulling en garnering)

 • 100 gram ongezouten en raw gepelde pistachenoten
 • Snufje zout.

Ingrediënten chocolade-dadelmousse (vulling en garnering)

 • 300 gram dadels (ik gebruik medjouldadels)
 • 8 tot 10 eetlepels warm water
 • 4 eetlepels kokosolie gesmolten 
 • 5 tot 6 eetlepels cacao poeder
 • 2,5 eetlepel honing of agave
 • Snufje zout

A. Bereidingswijze smelten van kokosolie

 1.  Smelt 220 gram kokosolie au bain-marie, dat betreft 4 eetlepels voor stap B2 en 200 gram voor stap D1.

B. Bereiding chocolade-dadelmousse

 1. Was de dadels, ontvel en ontpit ze daarna. Het makkelijkste gaat dat om de dadels heel te weken in warm water (je verliest zo ook geen vruchtensappen), hierdoor komen de velletjes los te zitten van de vrucht. Haal als laatste de pit eruit. Doe de dadels in de foodprocessor en zet aan.  
 2. Voeg 4 eetlepels warm water en 4 eetlepels gesmolten kokosolie (uit stap A1) toe aan de foodprocessor en mix tot een smeuïg geheel. 
 3. Voeg 4 eetlepels cacaopoeder toe en mix goed door elkaar. De mousse kan nu wat stug worden, voeg dan wat eetlepels warm water toe, hierdoor wordt het heel romig van structuur. 
 4. Voeg een snufje zout en 1 tot max 2 eetlepels agave of honing toe en mix door elkaar. Proef of je de mouse donker genoeg van smaak vindt. Mocht je net als ik houden van hele pure chocolade, voeg dan 1 eetlepel cacao en 1 tot 3 eetlepels warm water toe, proef en herhaal indien nodig. 
 5. Vul een spuitzak en zet apart totdat je de letter gaat vullen.

C. Bereiding pure chocolade 

 1. Smelt de kokosnootolie in een grote schaal au bain-marie, zie ook A1.
 2. Voeg de cacao en honing of agave toe aan de gesmolten kokoksolie en mix met een garde tot het opgelost is. Mocht het iets te dik zijn, kan je de mengkom nog even au bain-marie verwarmen.
 3. Deze stap is optioneel: ik giet het chocolademengsel in een maatbeker met een schenktuit, hierdoor gaat het gieten in de mallen makkelijker.

D. Bereiding maken van de chocoladeletters

Nu gaan we de mallen vullen

 1. Vul de mallen voor een kwart (in de hoogte, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de vulling) met het chocolademengsel van C en zet daarna in de vriezer voor 10-15 minuten.
 2. Ondertussen hak je de pistachenootjes op een snijplank met een mes klein (niet te fijn, anders verbrand het mogelijk eerder tijdens het branden). 
 3. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en brand hierin de pistachenootjes met wat zout, tot ze dan geuren. 
 4. Leg de nootjes daarna verspreid op een bord. 
 5. Vul de letters met de chocolade-dadelmousse (die je gemaakt hebt in stap B) en spuit een dikke laag in de mallen en strooi de pistachenootjes erover.
 6. Vul de mallen af met de chocolade die je hebt gemaakt in stap C en zet in de vriezer voor tenminste een paar uur.
 7. Wanneer de chocolade goed uitgehard is, haal je hem voorzichtig uit de mal.
 8. Spuit de chocolade-dadelmousse op de letter, dit mag best royaal omdat je hem daarna nog gaat bestrooien met nootjes. 
 9. Bestrooi de chocolade-dadelmousse met de gebrande pistachenootjes en ook hier mag je de letter lekker royaal bedekken.
 10. De letters, en met name die met chocolade-dadelmousse, zijn het lekkerst na een nachtje in de vriezer.  

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.