Sunny Curry
Ik ben dol op deze mooie Sunny Curry! De smaak geeft verschillende lagen die over je tong rollen, van licht pittig, tot kruidig op meerdere levels, frisse hints en een kleine zoet/zure ondertoon. Mijn vriend eet deze curry graag met zilvervliesrijst, ik vind het heerlijk om deze curry zo te eten, of met bloemkoolrijst. Kijk hier voor het recept van bloemkoolrijst.
Naast dat deze Sunny Curry ontzettend lekker en erg gezond is door de tal van goede voedingstoffen, is het ook zeer voedzaam door o.a. de vezels uit de tuinerwtjes. Tuinerwtjes/doperwtjes bevatten naast vezels, veel C en verschillende B vitamines en kalium, ijzer en foliumzuur. De kip is een prima eiwit bron en kokosmelk bevat veel vitamine en is o.a. rijk aan magnesium. De kruiden zijn fantastisch voor de gezondheid. Hieronder benoem ik een aantal van de voordelen waarom de Sunny Curry een GROOTS feest is voor je lichaam!!!!
Ik zal niet alles beschrijven, gewoon omdat de lijst te lang is :-)
Kurkuma helpt onze spijsvertering en werkt ontstekingsremmend. Karwijzaad is rijk aan vezels en Omega 3 en 6 welke helpen o.a. hartziektes voorkomen en je cholesterol te verlagen. Komijnzaad ondersteunt ook de spijsvertering en verlaagt je cholesterol en het heeft een positief effect op het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Fenegriek heeft ontsteking werende eigenschappen, ondersteunt bij aderproblemen en bevorderd de galproductie. Korianderzaad helpt de darmbewegingen en leverfuncties verbeteren en heeft de kracht om salmonella te doden. Venkelzaad werkt rustgevend en heeft een kalmerende werking op de darmen en maag. Kortom je lichaam wordt hier blij van!!
Bij een curry wordt vaak korianderblad gegeten. Ik vind koriander zaad heerlijk, maar het verse blad is voor mij te intens van smaak dus laat ik dat achterwege. Als garnering heb ik mijn eigen versie bedacht die ik heel passend vind voor de Sunny Curry: zelf gebrande pistache nootjes voor de lekkere crunch, rode ui en bieslook voor een extra frisse hint en eigen gekweekte kiemgroente van radijs voor een vleugje pit.
Bij de ingrediëntenlijst kun je terug vinden welke soort kruiden ik gebruikt heb.
Kruiden (zie foto's)
- 1 kaneel stokje Ceylon
- Optioneel: Nigella zaadjes (voor garnering)
- 0,5 theelepel komijn zaadjes
- 1,5 theelepel Fenegriek zaadjes
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kurkuma poeder
- 1,5 theelepel Kerrie poeder madras
- 4 cm verse gember fijn gesneden of geraspt
- 5 tenen knoflook klein gesneden
- 1 grote rode ui klein gesneden
- 1 grote verse kurkuma wortel gesneden of geraspt
- Snufje peper
- 0,5 theelepel chilivlokken (Pit&Pit, deze is heel sterk)
- Snufje grof zeezout
- 4 limoenblaadjes
- 1 stengel citroengras
Overige ingrediënten
- 500 ml vette kokosmelk
- 400 gram tuinerwtjes
- Sap van halve citroen
- 2 Biologische kipfilet
- Olijfolie
Garnering:
- 1 handje pistache nootjes
- 1 handje bieslook
- Optioneel: kiemgroente
- 0,5 rode ui fijn gesneden
Bereiding
1. Maak de kruidenpasta:
1.a. Doe venkelzaad, karwijzaad, korianderzaad, komijnzaad, fenegriekzaad en het kaneelstokje in de wok, verhit op middelhoog vuur tot de kruiden gaan geuren en de fenegriekzaadjes gaan springen in de pan.
1.b. Doe daarna de kruiden behalve het kaneelstokje, (bewaar deze voor later) in de vijzel samen met een snufje grof zeezout en peper en maal fijn.
1.c. Rasp of hak de verse kurkuma fijn en zet apart. Snij de knoflook en 1 ui fijn en snij of rasp de gember. Voeg de knoflook, gember en ui toe met wat olijf olie in een wokpan en verhit op middelhoog vuur, schep geregeld door totdat deze gaan geuren.
1.d. Je kunt nu kiezen of je de vijzel gebruikt of de keukenmachine om de kruidenpasta verder af te maken.
*Keukenmachine: Doe de gebruinde ui, knoflook en gember en de gevijzelde kruiden in de machine. Voeg het sap van een halve citroen, de verse kurkuma, chilivlokken, in stukken gehakte citroengras, kurkuma- en kerrie madras poeder en een scheutje kokosmelk toe en mix alles tot een smeuïge pasta.
** Vijzel: Voeg de gebruinde ui, knoflook, gember, citroensap, verse kurkuma, kerrie madras- en kurkuma poeder en chillivlokken toe aan de gevijzelde kruiden, mix goed door elkaar en maal fijn. Sla met de achterkant van je mes op de stengel citroengras (dat geeft straks extra smaak af in je curry) en snij in stukken en voeg deze toe bij stap 3.b. toevoegen aan de curry.
2. Bereiden van de kip:
2.a. Snij de kip (dij) filet in blokjes.
2.b. Bak de kipblokjes op middelhoog vuur aan, samen met de kruidenpasta tot de kip lichtbruin kleurt en schep ondertussen geregeld om. Mocht het te hard gaan giet er dan alvast een scheutje kokosmelk bij om verbranden te voorkomen.
3. Opbouwen van de curry:
3.a. Voeg de kokosmelk toe aan het mengsel in de wok en roer goed door elkaar.
3.b. Voeg de limoenblaadjes en het (bewaarde) kaneelstokje toe. Indien je de kruidenpasta in de vijzel hebt gemaakt, voeg je nu de stukken gehakte citroengras toe (in de keukenmachine zijn deze mee gemalen).
3.c. Laat het geheel 5-10 minuten pruttelen, het geel wordt nog iets dieper van kleur.
3.d. Was ondertussen de tuinerwtjes goed en voeg deze toe aan de curry. Laat het minimaal 10 minuten pruttelen of totdat de curry dikker van structuur is geworden.
4. Garnering:
4.a. Hak de pistachenootjes klein en brand deze in een droge koekenpan op middelhoog vuur met een snufje zout, totdat deze gaan geuren. Leg de nootjes daarna op een bord zodat verdere garing voorkomen wordt en zet apart.
4.b. Snij de bieslook in dunne reepjes en snipper de halve rode ui fijn.
4.c. Schep een goede lepel curry op een voorverwarmd bord, strooi de rode ui, bieslook en pistchanootjes er overheen en maak af met een handje kiemgroente. Optioneel kun je schepje nigellazaadjes gebruiken om de curry nog meer op te spicen!
Bron: Allyouneedishealthyfood.nl
Reactie plaatsen
Reacties