Zoete aardappelpasta

Tijdsduur onder 15-25 minuten

2-5 minuten voorbereiding/snijden

10-15 minuten baktijd

1 zoete aardappel per persoon

Zoete aardappel of Bataat, is 1 van mijn favo ingrediënten!! wat is deze heerlijke oranje knoepert lekker veelzijdig. Ik kook er het liefst elke dag mee, zowel in gebak, zoals brownies zijn ze fantastisch en ook in salades, maaltijden of als vervanger van friet of pasta. In dit recept gebruik ik de zoete aardappel als een pasta vervanger. 

 

Ik houd ongeveer 1 grote zoete aardappel aan per persoon, hoe langer de zoete aardappel is, des te meer lengte hebben de pasta-slierten en uiteraard hoe kleiner, dan zijn de slierten korter. Dit is een heel makkelijk en simpel gerecht om te maken, super lekker voor allerlei soorten aanvullingen om een gerecht compleet te maken. Houd er wel rekening mee dat de pasta erg slinkt in de pan, tegelijkertijd wel goed vullend is. 

 

Het zout in de pasta, haalt het zoet meer omhoog en de balsamico azijn onderdrukt het hele zoete uit de aardappel. Hierdoor ontstaat er een hele lekkere combi, met een perfecte balans.

 

Zoete aardappelpasta met bacon, bieslook, avocado en nootjes is iets wat ik geregeld mee naar het werk neem als lunch, het is zowel koud als warm heel lekker en voedzaam om te eten!

Ingrediënten:

  • 2 grote zoete aardappel(s).
  • Een scheutje olie, ik gebruik hier graag olijfolie om mee te bakken
  • Zout, halve theelepel
  • Optioneel een scheutje balsamico azijn, mooie tegenhanger tegen de zoete smaak die vrij komt uit de zoete aardappel bij het bakken.

 

Benodigdheden:

  • Grote koekenpan
  • Dunschiller, julienne-snijder of mandoline met julienne snijder.
  • Tang om de zoete aardappel mee om te scheppen tijdens bakken.

 

Bereiding:

  • Schil de zoete aardappels, gebruik daarna een julienne snijder om slierten te snijden. Er blijft altijd iets over van de zoete aardappel  (de restjes gebruik ik vaak weer voor iets anders, weggooien is zonde).
  • Op half hoog vuur, riant olie in de wok verhitten, samen met het zout. Daarna de zoete aardappel erbij, met een tang schep ik het om, zodat alle pasta gedrenkt is in de olie.

  • Een flinke scheut Balsamico azijn erbij, het zuur voorkomt tevens dat het zoet uit de aardappel snel verbrand, schep goed door. 

  • Na 10 minuten beginnen de pasta slierten, langzaam wat donkerder te kleuren, het is klaar wanneer de pasta lekker, goud-bruin gekleurd is en het zoet uit de aardappel goed te proeven is.   
  • Voeg naar smaak nog wat zout toe en evt. extra balsamico azijn. 

 

Tip:

  • Voor de opmaak, gebruik ik vaak opmaak ringen, al is een hoopje op je bord, net zo leuk! 
  • Op de onderste foto, ligt de zoete aardappelpasta op een bedje van Bloemkoolrijst gekruid met kurkuma!
  • Deze pasta is warm net zo lekker als koud en prima te bewaren in de koelkast voor 1-2 dagen. 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.