Bottenbouillon maken

Tijdsduur 16-18 uur 

5-10 minuten voorbereiding/snijden

18-24 uur stooftijd

Bottenbouillon ik ben er verzot op!! Het is ontzettend simpel om te maken en een ideale basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes. Daarnaast wordt Bottenbouillon ook straight genoten. Ook voor honden en katten is het een heerlijke en gezonde toevoeging op hun voeding. 

Wil je meer informatie over deze bottenbouillon, kijk dan op mijn blog

Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten en spieren gezond te houden.

De gelatine die een bottenbouillon geeft, vind ik een zwaar ondergewaardeerd superfood! Het komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen sneller te herstellen na ziekte. 

 

Voor mij is lekker en gezond eten gelijk aan duurzame ingrediënten en producten. Daarom neem ik bij voorkeur botten van biologische afkomst en of van dieren die een goed leven hebben gehad. Als zij gezonde voeding hebben genoten, wordt de bottenbouillon dan ook gemaakt van gezonde botten. Botten die in de supermarkt te koop zijn, laat ik links liggen. Uiteraard is iedereen daar vrij in.

 

Bij voorkeur gebruik ik knieën van runderen, soms varkenspoten met huid en restjes botten die ik nog over had van de vorige keer. Gelatine komt voor in gewrichten, pezen, botten en bindweefsels. Azijn helpt om de gezonde stofjes uit de botten te trekken. Ik gebruik graag appelazijn, want de smaak vind ik net iets lekkerder dan een gewone azijn.   

 

Ik bereid de bottenbouillon voor een lange periode in de slowcooker van de Instant pot. Dat is een grote pot van 8 liter! Meestal maak ik één of soms twee instant potten tegelijk, vaak zijn er wel mensen in mijn omgeving die ik ook blij kan maken met een lekkere bottenbouillon. 

De botten dienen allen onder water te staan, wanneer je deze bouillon maakt met een pan op het fornuis (wat ik echter nog nooit gedaan heb, v.w. instant pot). Is het belangrijk om voldoende ruimte in de pan over te houden, dat het water niet gaat overkoken. In de instant pot of andere slowcooker mag het waterlevel in sommige gevallen hoger zijn, omdat er siliconen afsluitring in de deksel zit. 

 

De bouillon krijgt een mooie donkere kleur door de schil van ui niet te pellen (even goed wassen is heel belangrijk) en mee te bereiden in de slowcooker. Als basis voor de bottenbouillon gebruik ik altijd, ui, knoflook en gember. Wat ik verder aan kruiden in huis heb, gaan erin, te denken aan rode peper zonder zaadjes (anders vind ik het iets te heet), selderij, peterselie, oregano, venkel, basilicum, rozemarijn, tijm en wortel. 

 

Ik maak de bottenbouillon ook vaak zonder kruiden maar wel met appelazijn. Deze variant is ook super lekker en gezond en ik houd dan altijd een pot apart voor de hond! Mijn lieve Franse Bull Veer is er dol op! En deze variant van de bouillon is lichter van kleur en ook prima om te gebruiken in soepen, sauzen of stoofpotjes. Het kruiden van deze variant vind ik wel belangrijk.

 

Wist je dat je botten voor een bottenbouillon meerdere keren kunt gebruiken? Na gebruik kun je ze invriezen en de volgende keer komt er nog steeds heel veel gelatine, mineralen, aminozuren en antioxidanten vanaf. Na drie keer gebruiken doe ik de botten weg. 

 

Wanneer de bottenbouillon klaar is gebruik ik een zeef met daarin een dubbel laagse kaasdoek, zodat de bouillon goed gefilterd wordt, ik vang het altijd eerst even op in een maatbeker, zodat ik niet zo knoei:-). Bij mij gaat er best wat honing van Holland & Barret doorheen en die potten gebruik ik om de bottenbouillon in te bewaren. Na het zeven gaat de bottenbouillon in de glazenpot en het vet uit de bouillon drijft vanzelf naar boven, dit is zeer belangrijk! Het vet sluit de bouillon luchtdicht af, zie foto hiervan bovenaan.  Wanneer ik de bouillon ga gebruiken, schep ik het vet eraf. De bottenbouillon is in de koelkast ongeveer 2 weken te bewaren. 

Uiteraard kan de bouillon ook in de vriezer bewaard worden, alleen niet in een glazen pot.

Ingrediënten:

 • Runderbotten, varkensbotten, evt een varkenspoot kippenbotten en of van andere dieren. Zorg dat de botten in de pan wanneer ze onder water staan, niet boven de aangegeven rand uitkomen. Staat dat niet aangegeven, vul tot max 2/3 van de pan. 
 • Water, zorg dat alle botten onder staan.
 • Optioneel:
 • 3 rode uien, schoongewassen, schil behouden.
 • 1 bol knoflook
 • 1 duim lengte aan verse gember
 • 3 a 4 stengels bleekselderij
 • Verse bosjes oregano en tijm.
 • Scheutje appelazijn, andere azijn kan ook

Benodigdheden:

 • Slowcooker, instant pot of grote kookpan  
 • Zeef en kaasdoek, schone fijngewreven theedoek werkt ook!
 • Bewaarpotten, of bewaardozen voor in de vriezer.
 • Soeplepel en serveertang
 • Evt. mes en snijplank om groente en kruiden te snijden. 
 • evt. bindtouw voor de bosjes kruiden.

Bereiding:

 • Bind de kruiden op en doe deze samen met de groente, azijn en botten in de pan. Giet daar water op tot alles onder staat. 
 • Zet de slowcooker deze aan voor minimaal 18 tot 24 uur op hoge stand. Op het fornuis geldt dezelfde tijd, laat het dan stoven op een laag vuur. 
 • Als de bottenbouillon klaar is, kun je de botten met een serveertang uit de bouillon halen en apart zetten. Niet weggooien! je kunt de botten 2 tot 3 keer gebruiken. 
 • Haal de groente/kruiden uit de bouillon en gooi weg.
 • Zeef de bottenbouillon door een zeef met daarin een dubbelgeslagen kaasdoek en vul de potten/bewaardozen. 
 • Laat goed afkoelen, het vet mag erop blijven, dat zorgt voor een goede afsluiting.  
 • Bij gebruik vooraf het vet eraf scheppen. 

 

Bewaaradvies:

 • In een glazen afgesloten pot, is  de bottenbouillon ongeveer 2 weken goed in de koelkast. In de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
 • Na openen, binnen een paar dagen opmaken. 

 

Tip: 

      Variant voor honden en of katten

 • Is het zelfde als hierboven, zonder kruiden en zout.

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Lubbert Pol
21 dagen geleden

Ik heb een vraag tav bottenbouillon kipkarkassen. Als ik dit in hoge glazen pot doe op bijna kooktemperatuur Dan sluit de pot luchtdicht met een klik dat het deksel ingedrukt wordt. Kun je het dan langer in koelkast bewaren. Er komt geen dikke vetlaag boven op het bouillon.

Agnes Mostert
2 jaar geleden

Wat een gave en leerzame site! Bedankt voor het delen van jouw kennis. Ik ben benieuwd naar welke intantpot jij hebt, ik wil nl een airfryer maar het lijkt me ook handig om zo bottenbouillon te maken.
groetjes, Agnes