Bieten-aardbeienijs

Ik vind het fantastisch om van smaken die mij niet zo liggen, iets totaal anders te maken dan het bekende. Dit om zo een smaak te creëren die voor mij, vernieuwend is en ook nog eens knetterend lekker!!

Bietjes moesten wij als kind vaak eten, net als velen met mij denk ik. Bietensap was bij ons thuis ook een moetje, dat ging dan vaak met de neus dicht en snel naar binnen gooien. Ik was absoluut geen fan van bietjes, ongeachte de manier hoe ze bereid waren. 

 

Als ik daar nu aan terug denk, ben ik dankbaar dat mijn ouders ons konden voorzien in puur eten. Bieten zijn ontzettend gezond en bevatten meerdere gezondheidsvoordelen. Ondanks de nitraat (wat in hele lage dosering aanwezig is), is een glas bietensap heel goed voor je. Onderzoek heeft aangetoond dat het o.a. goed is voor onze hersenen, huid, bloeddruk, kan helpen bij afvallen en bij lichamelijke prestaties.

 

Nog steeds vind ik de aardse smaak niet de meest lekkere. Dat geeft mij een uitdaging om een heerlijk ijsje te maken van dit knalrood/roze goud. 

 

Dit ijs is licht zoetig en de bietensmaak is goed te proeven, niet overheersend aanwezig. De aardbeien en honing geven een mooie body aan het ijs, waar de zout en peper juist die extra sparkel en het pittige element brengen. De citroen geeft net die extra verdieping in het ijs doordat het fruitige karakter onder de aandacht komt. De romige elementen heeft dit ijs te danken aan kokoscreme. 

Hierbij deel ik graag mijn raw-food 'Bieten-aardbeienijs' recept, hopelijk vinden jullie het net zo lekker als ik!!

Ingrediënten: 

  • 800-900 gram onbewerkte rauwe bieten (voorkeur biologisch).
  • 200 gram kokoscreme
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 bak á 500 gram verse aardbeien. Heb je geen ijsmachine, kun je ook bevroren aardbeien gebruiken. 
  • 1 eetlepel honing 
  • Optioneel snufje zeezout en peper 

Bereiding:

  • Schil de bieten en snij deze in stukjes. Als je een slowjuicer hebt gebruik deze om het sap van de pulp te scheiden. 
  • Heb je geen slowjuicer, pureer de rauwe bieten in de foodprocessor en daarna door de zeef. Dit proces geeft mogelijk minder sap.
  • Doe het bietensap, kokoscreme, citroensap, aardbeien en honing samen in de blender en mix tot een glad geheel.
  • Optioneel kun je zout en peper toevoegen. 
  • Het mengsel is klaar voor de ijsmachine of siliconen mallen. 

Met de pulp van de bieten kun je een heerlijke crum maken

Bakken op 100ºC,  de ovenklep 5 cm open, regelmatig omscheppen is belangrijk. wanneer de pulp stevig en donkerder van kleur wordt is het klaar. Eenmaal afgekoeld,  kun je de droge pulp evt. malen tot poeder (zie hierboven rechts).

Bron: allyouneedshealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.