Wrapped up gegrilde bavette

Deze staat ook echt in mijn top 10! Een luxe variatie op een broodje warm vlees. Lekker veel rauwkost met bavette gerold in een wrap (gemaakt van bottenbouillon). Oeh wat is dit smullen!!!

Bavette is een smakelijke steak die afkomstig is uit het dikste gedeelte van de vang van het rund. De vang bevindt zich in de buikwand, het is vlees wat veel heeft moeten werken gedurende het leven van de koe, zoals bijvoorbeeld het beschermen van de organen in de buik. Het is meestal tussen 2,5-4 cm in doorsnee bij het dikste gedeelte. Zorg er voor dat het vlees niet te gaar wordt, het hoort van binnen rood te zijn. Voor dit recept heb ik een 500 gram bavette gebruikt van ongeveer 4 cm dikte. 

 

Bavette heeft een intense steak smaak, daarentegen kan het een beetje taai zijn. Daarom wordt aangeraden om bavette te snijden met een scherp mes, zonder kartels (kartels maken de vezels stuk, wat ten koste kan gaan van de vleessappen). Snij het vlees tegen de draad in en doe dit in dunne plakjes, gebruik hiervoor een scherp mes.

 

Bavette bak je op de BBQ of in een hete koekenpan. Ik gebruik hiervoor een Demeyere koekenpan, de bodem van deze pan is opgebouwd uit 7 lagen die doorlopen tot boven aan de rand. Dit zorgt voor een zeer goede en gelijkmatige warmteverdeling door de hele pan. Hierdoor geeft de pan hetzelfde resultaat aan de zijkant als in het midden. Je schakelt de temperatuur namelijk terug wanneer de pan eenmaal op temperatuur is zonder dat de pan afkoelt, dat is tevens ook duurzaam. Doordat er geen anti-aanbaklaag op deze pan zit, bak je je vlees lekker krokant. Dat kan zowel met en zonder vetstoffen.

 

Het is zeer belangrijk om de bavette na het bakken, te laten rusten. Ik leg de bavette ongeveer 8 minuten verpakt in aluminiumfolie. Hierdoor verdelen de vleessappen zich mooi door het vlees. En dat komt het resultaat en smaak echt ten goede!

Bereiding

  1. Haal de bavette ongeveer 30 minuten voorafgaande aan het bakken uit de koelkast zodat deze op temperatuur komen, dep droog met keukenpapier en besprenkel met zout en peper.
  2. Maak de wraps klik hier voor het recept.
  3. Begin alvast met het maken van de vulling. Leg de rucola apart samen met de julienne van bospeen en rode ui.
  4. Maak de vinaigrette en zet apart. 
  5. Zet de koekenpan op hoog vuur met olijfolie. Als de pan heet is bak je de bavette in 1 minuut rondom bruin. Draai het vuur laag en bak de bavette wederom rondom voor ongeveer 3 minuten. 
  6. Haal de bavette uit de pan en verpak deze in aluminiumfolie en laat het ongeveer 8 minuten rusten.  
  7. Leg ondertussen op allebei de borden één wrap en vul beiden royaal met de rucola, bospeen en ui en besprenkel met de vinaigrette. 
  8. Haal de bavette uit het aluminiumfolie, snij deze met een schep mes tegendraads in dunne plakjes en verdeel over de wraps. Leg daarbovenop nog wat rucola, julienne van bospeen en rode ui en vouw de wrap dicht.
  9. Gebruik voor garnering: Oost-Indische kers, gehakte bieslook, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaadjes, zwarte sesamzaadjes, rode ui en optioneel kun je er extra vinaigrette overheen sprenkelen. 

 

Eet smakelijk!!

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.