Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde drank welke probiotica bevat. Deze micro-organismen ondersteunen onze darmflora en daarmee ook het immuunsysteem. Het geeft ons dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers.
Als je begint met het drinken van kombucha is het belangrijk om het langzaam op te bouwen, je lichaam moet hier echt aan wennen, ga je te snel dan kun je last van je darmen krijgen.
Kombucha is een gefermenteerde drank welke probiotica bevat. Deze gisten en bacteriën in de kombucha ondersteunen onze darmflora en daarmee ook het immuunsysteem. Het helpt ons dus niet alleen om de darmgezondheid te verbeteren, maar ook de afweer tegen ziektemakers te verhogen.
Als je begint met het drinken van kombucha is het belangrijk om het langzaam op te bouwen, je lichaam moet hier echt aan wennen, ga je te snel dan kun je last van je darmen krijgen.
In de kombucha groeit een Scoby(mat), de kombuchazwam, ook wel scoby(mat) genoemd. Dezegroeit elke fermentatie en vormt ereen nieuw laagje.
Wat is een scoby? Het staat voor Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Het is een samenwerking tussen gisten en bacteriën. Vaak wordt naar de glibberige mat die boven op je kombucha groeit verwezen als de SCOBY. Dit is deels waar, omdat hierop diezelfde bacteriën en gisten groeien als in de kombucha vloeistof, al bevat de kombucha drank veel meer gisten en bacteriën!

Je kunt dus prima een eerste kombucha maken zonder de glibberige mat, door alleen de vloeistof te gebruiken. Mijn ervaring is dat de smaak intenser is door de Scobymat wel gelijk te gebruiken. Een gezonde Scobymat is lichtbruin/beige van kleur en voelt stevig en een beetje glibberig aan.
Doordat de Scobymat bij elke fermentatie een nieuw laagje aanmaakt, word je scoby steeds dikker. Je kunt ervoor kiezen om er af en toe wat van af te halen en weg te geven. Wij geven er soms wat kleine stukjes van aan de hond, al is de drank voor honden ook een extra traktatie. Mocht je iets aan je honden willen geven, geeft het met mate. Er kunnen tijdens de fermentatie ook lange slierten ontstaan in je kombucha, dat klinkt misschien raar, maar dat is hartstikke gezond! Dit zijn slierten met gist.
Om kombucha te maken heb je twee fermentatieprocessennodig die samen 1,5 tot 2 weken in beslag nemen en soms langer (afhankelijk van het seizoen). Alle ingrediënten die je gebruikt dienen biologisch te zijn, omdat kombucha een levende cultuur is van gisten en bacteriën, het water mag gewoon uit de kraan:)
Bouwstoffen en voorwaarden om te groeien
De kombucha heeft bouwstoffen nodig uit thee en die vind je enkel in deze soorten biologische thee: groene, zwarte, witte of oolong.
In biologische, ruwe rietsuiker zitten meer mineralen, vitaminen en andere bouwstoffen in vergeleken met geraffineerde suiker. Dat is goed voor het fermentatieproces. Tijdens het fermentatieproces worden de meeste suikers opgebruikt, dat komt door het vergisten van de kombucha, door suikers om te zetten naar zuren.
Andere suikers zou in theorie kunnen maar je loopt kans dat je kombucha na verloop van tijd niet voldoende bouwstoffen binnenkrijgt.
Honing, agave, kokossuiker etc. wordt afgeraden. M.n. honing werkt antibacterieel en kan juist het fermentatieproces in de weg zitten.
Om te groeien hebben een deel van de bacteriën zuurstof nodig, daarom gebruik je een doek i.p.v. deksel.
Overal lees je dat Kombucha slechte reageert op ijzer/ metaal. Als je iets zeeft, roert etc. gebruik dan siliconen of plastic materiaal. Uitgezonderd het glas waar de kombucha in groeit uiteraard. Voor de tweede fermentatie (om te bottelen) gebruik ik wel een ijzer zeefje en daar merk ik geen verschil in.
Wil je meer weten over kombucha maken en de theorie erachter is dit een hele leuke website https://untamedkombucha.nl/ Ik heb het kombucha maken geleerd via hun site
Er zijn verschillende manieren om kombucha te maken, ik doe het zo.
Ingrediënten voor 2 liter kombucha
• 500 ml heet water (uit cooker/ gekookt)
• 10 gram biologische groene, zwarte, witte of oolong thee zonder smaakjes.
• 1,5 liter koud water
• 175 gram biologische ongeraffineerde ruwe rietsuiker
• 50 gram biologische appelazijn of kombucha-vloeistof
• Optioneel 1 scobymat (zonder kan ook, maar dan duurt het soms een paar keer kombucha maken om dezelfde goede culturen te krijgen)

Benodigdheden
• Glazen pot van ongeveer 2,5/3 liter
• Fijn geweven katoenen doek bv theedoek of kaasdoek
• Dik (post) elastiek
• Plastic of siliconen lepel
• Bottelflessen
• Flessen cleaner
• Weegschaal
• Zeef
• Trechter
Bereiding
- Laat de thee in het hete water trekken 20-30 minuten. Zeef het daarna. De thee doe je weg.
- Laat in het hete theewater de suiker helemaal oplossen.
- Maak ondertussen de glazen pot goed schoon en vul deze met het hete theewater, en de 1,5 ltr. koud water, voor je de rest erbij doet, zorg dat de temperatuur genoeg gezakt is in de pot (test door je hand op de pot te leggen, als het niet heet voelt, is het goed) voeg dan de appelazijn (of kombucha vloeistof) en roer goed.
- Voeg als laatste de scoby toe en sluit de pot af met de doek (dubbelgeslagen) en het elastiek zodat er geen vliegjes in kunnen.
- Laat de pot nu staan voor 1-2 weken. Dat kan in een keukenkastje (dat het donker staat) of ergens in huis, maar niet in volle zon. Ik zet het in de keuken en daar staat het gewoon in het licht.
- Als het warm is, dan gaat de fermentatie veel sneller en kan je kombucha al klaar zijn na 1 week. Proef tussendoor (met een plastic of siliconen lepel) en als je de smaak goed vindt, een zuur frisse smaak met nog een licht zoetje dan is je kombucha klaar met de eerste fermentatie. Vindt je de smaak te zoet, laat de kombucha dan nog iets langer staan.
De tweede fermentatie
- Haal de Scobymat uit de kombucha en zet apart (dek evt. af om vliegjes te voorkomen).
- Maak je bottelflessen schoon, voeg kruiden of specerijen toe, net wat je lekker vindt en giet de kombucha erbij (ik gebruik hiervoor een trechter en klein zeefje. Voorbeeld smaakmakers die je zou kunnen gebruiken: gember, kaneel, steranijs, verse kruiden, fruit gedroogd of vers etc.
- Doe de flessen niet te vol, zodat er nog enige ruimte overblijft voor druk die zich door het koolzuur kan opbouwen.
Na 1 tot 2 dagen is je kombucha al aardig verrijkt van de smaakmakers die je eerder toegevoegd hebt. Maar dat kan natuurlijk langer en dan neemt de intensiteit van de smaak ook toe.
Er vormt zich in de gebottelde kombucha wederom een Scobymat en soms ook gist draden. Als je het gaat drinken, gebruik een evt. een zeefje, maar je kunt de gistdraden ook gewoon opdrinken!

Je kunt de kombucha enige weken bewaren in de koelkast of daarbuiten maar dan veel korter. Let erop dat er dus koolzuurgas kan ontstaan na verloop van tijd en daardoor druk wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een fles die klapt. Dit proces zal minder snel gaan in de koelkast dan daarbuiten, maar ook in de koelkast kun je een . Dat is gewoon ervaren wanneer je de fles moet openen om te ontluchten.
Kombucha drinken wij het liefst het koud, met een ijsblokje of uit de koelkast.
Daarna begin je het proces van kombucha maken weer opnieuw.
Bron: https://untamedkombucha.nl/ en Allyouneedishealthyfood.nl
Reactie plaatsen
Reacties