BlijMetPrei-soep

Vroeger werd prei gezien als een armeluis maaltje. Ondertussen heeft prei haar plek volledig verdiend tussen andere groentes.

Naast dat prei een goede smaakmaker is in veel gerechten, heeft ze ook de nodige gezondheidsvoordelen. Prei zit boordenvol vezels wat goed voor onze darmen is en tevens bevat ze een grote hoeveelheid aan vitamine A, K en B11. Op mineralen scoort de prei ook goed en aan foliumzuur en ijzer geen gebrek! Prei bevat ook veel polyfenolen, dat stofje zit ook in ui, knoflook en tomaat, maar in prei in zitten grotere hoeveelheden. Polyfenolen helpen in het tegen gaan van vrije radicalen.

 

Naast prei als hoofdingrediënt, bevat deze heerlijke soep ook zoete aardappel, kurkuma en bottenboullion. 

In een zoete aardappel zit wel 400% van de ADH aan vitamine A. Daarnaast bevat het veel vitamine C, B3, B5 en B6 en mineralen als mangaan, kalium en koper. Een zoete aardappel behoort onder de groenten en is bomvol van antioxidanten.

Kurkuma helpt o.a. ons darmstelsel bij de vertering. Wanneer je het samen met peper eet, wordt de kurkuma beter opgenomen. 

De bottenboullion is rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten en spieren gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen sneller te herstellen na ziekte. 

 

Vanwege alle gezondheidsvoordelen van deze preisoep word ik heel blij! Vandaar BlijMetPrei-soep!!!

 

Prei is doorgaans wat zoeter dan uien, gebruik je prei in een gerecht, je kunt daardoor ervaren dat je een tegenhanger nodig hebt, zoals iets meer zout of zuur.

 

Omdat prei van de grond afkomt en vaak buiten groeit, bevat ze meestal zand- of grondrestjes. Voordat je haar gebruikt, verwijder de buitenste bladeren, snij het kontje eraf en van het donkergroene snij je een paar cm af, omdat die meestal stug en smaakloos is. Snij de prei dan 1 maal doormidden in de lengte en snij daarna in smalle (halve) ringen, was de prei goed om alle zandrestjes te verwijderen. 

Ingrediënten 

 • 3 grote prei, buitenste blad verwijderd, fijn gesneden en goed gewassen. 
 • 2 kleine of 1 grote zoete aardappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 1,5 liter pottenbouillon, klik hier voor het recept 
 • 1 geelwortel (kurkuma) geschild en in stukjes gesneden of 1,5 theelepel kurkuma poeder
 • 1 ui (ik gebruik een rode) in dunne padjes
 • 5 tenen knoflook geperst of geraspt
 • 8 cm gember geschild en geraspt.
 • Scheutje olijfolie
 • Optioneel 0,5 theelepel chillivlokken of rode peper
 • Optioneel 1 eetlepel appelazijn
 • Zout en peper
 • Garnering: plukje kiemgroente en of zelf gebrande nootjes (bak paar minuten tot ze gaan geuren met wat zout).

Bereiding

 1. Doe een scheutje olijfolie in een kookpan, zet het vuur half hoog een bak de ui hier licht bruin in aan. Voeg daarna de knoflook en gember toe en bak mee tot deze bruin worden en goed gaan geuren. 
 2. Voeg alvast een beetje bottenboullion toe om evt aanbranden te voorkomen, voeg dan de prei, zoete aardappel, geelwortel/kurkuma en optioneel de chilli vlokken/rode peper toe, schep even door en voeg de rest van de bottenboullion toe.
 3. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken, of tot de zoete aardappel gaar is. 
 4. Pak de staafmixer en mix de soep tot een glad geheel. 
 5. Breng op smaak met zout en peper. Mocht je de soep te zoet vinden, voeg dan 1 eetlepel appelazijn toe.
 6. Schep de soep in een mooi schaaltje en garneer met kiemgroente en nootjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.