Tasty and healthy Chocolate Bars

Met de Kerst is niks leuker dan mooie smaak sensaties verzinnen en variaties op bekende smaken. Dit is een prachtige manier om je creativiteit te blijven stimuleren en geldt zeker voor de vulling van deze overheerlijke chocolade blokken!  

 

De basis die ik voor dit recept hanteer, bestaat slechts uit 6 ingrediënten, namelijk: onbewerkte cacao, kokosolie, honing (agave kan ook, is wel veel zoeter dus minder gebruiken), snufje zout, warm water en medjoul dadels.  Hier maak ik de chocolade mee en de chocolade dadelmousse die ik gebruik voor de vulling on top! De chocolade-dadelmousse krijgt na minimaal een nacht in de vriezer, een nougat-achtige textuur en 'mondgevoel'. Omdat ik onwijs blij word van nieuwe smaken, heeft de vulling van deze chocoladeblokken al veel verschillende smaken gekend. Zo heb ik ze gevuld met: pepernoten crum, speculaas (Rauwe dadel-kruidnootjes), frambozengelei, verschillende soorten cake en nootjes.

 

Maar het allermeeste blij word ik van de enorme hoeveelheid magnesium, antioxidanten, vitamines en mineralen die er in deze geweldige smaakbommen zitten!!  Ik vind het fantastisch dat deze geweldige smaken zo goed samengaan met gezonde ingrediënten en voedingstoffen!

 

Hieronder laat ik je zien hoe je de chocolade blokken kunt vullen met chocolade-dadelmousse en nootjes. Mocht je de chocolade willen vullen met cake reepjes, ga dan naar mijn Green Peas BAS-taart recept en kijk hoe je deze zachte, smeuïge cake maakt. 

Ingrediënten chocolade-dadelmousse (vulling en garnering)

 • 300 gram dadels (ik gebruik medjouldadels)
 • 8 tot 10 eetlepels warm water
 • 4 eetlepels kokosolie gesmolten 
 • 5 tot 6 eetlepels cacao poeder
 • 2,5 eetlepel honing (gebruik voor agave minder want het is zoeter dan honing)
 • Snufje zout

Ingrediënten pure chocolade

 • 200 gram kokosolie
 • 65 gram cacao poeder
 • 115 gram honing

Ingrediënten nootjes voor vulling en evt garnering)

 • 100 gram ongezouten en onbewerkte noten naar keuze
 • Snufje zout.

A. Bereidingswijze smelten van kokosolie

 1.  Smelt 220 gram kokosolie au bain-marie, dat betreft 20 gram (4 eetlepels) voor stap B2 en 200 gram voor stap C1.

B. Bereiding chocolade-dadelmousse

 1. Was de dadels, ontvel en ontpit ze daarna. Het makkelijkste gaat dat om de dadels heel te weken in warm water (je verliest zo ook geen vruchtensappen), hierdoor komen de velletjes los te zitten van de vrucht. Haal als laatste de pit eruit. Doe de dadels in de foodprocessor en zet aan.  
 2. Voeg 4 eetlepels warm water en 4 eetlepels gesmolten kokosolie (uit stap A1) toe aan de foodprocessor en mix tot een smeuïg geheel. 
 3. Voeg 4 eetlepels cacaopoeder toe en mix goed door elkaar. De mousse kan nu wat stug worden, voeg dan weer wat eetlepels warm water toe, hierdoor wordt het heel romig van structuur. 
 4. Voeg een snufje zout en 1 tot max 2 eetlepels honing (of agave) toe en mix door elkaar. Proef of je de mousse donker genoeg van smaak vindt. Mocht je net als ik houden van hele pure chocolade, voeg dan 1 eetlepel cacao en 1 tot 3 eetlepels warm water toe, proef en herhaal indien nodig. 
 5. Vul een spuitzak en zet apart totdat je de mal gaat vullen.

C. Bereiding pure chocolade 

 1. Smelt de kokosnootolie in een grote schaal au bain-marie, dit heb je gedaan bij stap A1.
 2. Voeg de cacao en honing (of agave) toe aan de gesmolten kokoksolie en mix met een garde tot het opgelost is. Mocht het iets te dik zijn, kan je de mengkom nog even au bain-marie verwarmen.
 3. Deze stap is optioneel: ik giet het chocolademengsel in een maatbeker met een schenktuit, hierdoor gaat het gieten in de mal makkelijker.

D. Bereiding van de chocolade blokken

Nu gaan we de mal vullen

 1. Vul de mal voor een kwart (in de hoogte, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de vulling) met het chocolademengsel van C en zet daarna in de vriezer voor 10-15 minuten.
 2. Ondertussen hak je de nootjes op een snijplank met een mes klein (niet te fijn, anders verbrand het mogelijk eerder tijdens het branden). 
 3. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en brand hierin de nootjes met wat zout, tot ze gaan geuren. 
 4. Leg de nootjes daarna verspreid op een bord. 
 5. Vul de mal met de chocolade-dadelmousse (die je gemaakt hebt in stap B) en spuit een dikke laag in de mal.
 6. Je kunt er nu voor kiezen om verder te vullen met nootjes of cake. Indien je voor je nootjes kiest, strooi deze er royaal over de chocolade-dadalmousse. Mocht je de Green Peas BAS-taart willen gebruiken als vulling, snij dunne reepjes van de Green Peas BAS-taart en duw deze op de chocolade-dadelmousse. 
 7. Vul de mallen af met de chocolade die je hebt gemaakt in stap C en zet in de vriezer voor tenminste een paar uur.
 8. Wanneer de chocolade goed uitgehard is, haal je hem voorzichtig uit de mal.
 9. Spuit de chocolade-dadelmousse op het blok (zie hiervoor het filmpje), dit mag best royaal omdat je hem daarna nog gaat bestrooien met nootjes. 
 10. Bestrooi de chocolade-dadelmousse met de gebrande nootjes.
 11. De smaken, en met name die met chocolade-dadelmousse, zijn het lekkerst na een nachtje in de vriezer. 

Bron: Allyouneedishealthyfood.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.