Mango-citroenijs  / Under construction

Dit ijs is eigenlijk ontstaan door een mislukte poging:-) Ik hou erg van Mango en daaraan denkend kon ik het mango-ijs al proeven en had een duidelijk smaakbeeld hoe ik het zou gaan maken en wat het resultaat moest worden. Tijdens het bereiden kwam ik erachter dat de mango zo zacht en op de achtergrond was, dat wat ik in mijn gefantaseerde smaak had geproefd niet mogelijk was. Een doorzettertje als ik ben hihihi, ging ik opzoek naar wat de mango naar voren kon halen. Al snel kwam ik uit bij citroen en zout. En dat was een winnaar!! 

Ingredienten:

  • 2 rijpe mango's
  • 3 citroenen, naar smaak
  • Honing, een paar eetlepels naar smaak
  • Optioneel: zout
  • Halve rijpe avocado zonder schil en pit (meer avocado's toevoegen geeft een heel romig effect, geeft het ijs een meer groene kleur).
  • 3 grote dadels, gewassen, ontvelt en ontpit.

 

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Staafmixer
  • Mes
  • Pers voor de citroenen, of gewoon lekker me de handjes knijpen:-)
  • IJsmachine, het ijs kan ook zonder ijsmachine bereid worden, vergt veel roeren als het in de vriezer staat om ijskristallen zoveel mogelijk te voorkomen. 
  • Vriezer
  • Bakje of mal voor het ijs

Bereiding:

  • Ik schil de mango's en snij deze in stukken, doe ze in de steelpan en laat ze zachtjes warm worden. Als er wat sap vanaf komt, zet ik de staafmixer erop en meng het tot 1 geheel.
  • De dadels heb ik gewassen, geweekt in heet water, zodat het jasje makkelijk loslaat en de pit verwijderd. Deze doe ik samen met de halve avocado in het mango mengsel en laat het zachtjes mee pruttelen, ik blijf het geregeld doorroeren en als de dadels en avocado zachter worden, zet er ik weer de staafmixer erop. 
  • Soms vind ik de smaak vlak en flauw en voeg dan een snufje zout toe.
  • Dan pers ik 3 citroenen uit en zeef het sap. Ik ben een erg fan van de prikkelende smaak van citroen in mijn ijs! Om mijn smaakpalet niet over te belasten haha voeg ik eerst de helft van het sap toe. 
  • 2 eetlepels honing gaan erin en wat meer citroen naar smaak.
  • Meestal ben ik vrij ongeduldig hahaha en laat het mengsel snel afkoelen eerst in een bak met koud water of zet het in de vriezer tot het de gewenste temperatuur heeft van net onder de 10 graden.
  • Daarna giet ik het in de ijsmachine en na ongeveer 20 minuten, heeft het de romige structuur die ik wil en gaat het in een mal of gewoon een bakje, waar ik het later lekker uit kan lepelen. 

 

Tip:

  • Op de foto is te zien dat ik deze prachtige gouden halve bollen heb verwerkt in bietenijs, ik gebruik hiervoor 2 soorten maten halve bol mallen. wanneer de kleine klaar zijn, vul ik een grote mal met een deel vloeibaar ijs, leg daar op zijn kop de kleine halve bol in, druk iets aan en vul de grote halve bol af met vloeibaar in geval van de foto "bietenijs". Na een paar uurtjes in de vriezer, is het al goed en herresultaat is heel gaaf! 

Bron: All you need is healthy food recept