Bind- en geleimiddelen

In glutenvrij meel zitten geen gluten en zodoende geen bindmiddelen, daarom moeten er ingrediënten worden toegevoegd om er voor te zorgen dat er een mooi stevig deeg of beslag ontstaat en het vocht goed opgenomen wordt. Alleen zo kan een deeg rijzen en zijn vorm behouden. Er zijn prima veganistische alternatieven voor bind- en geleimiddelen 

Agar Agar

  • Agar Agar is een plantaardig geleermiddel.
  • Het is een witachtig poeder zonder smaak of geur. 
  • De bindkracht van dit poeder is twee maal zo sterk als die van de bekende gelatine. 
  • Ideaal voor het inbinden van soepen, vullingen voor gebak, sauzen of andere gerechten die binding nodig hebben.
  • Gebruikt is 2 tot 10 gram per liter, afhankelijk van de gewenste textuur.

Arrowroot of pijlwortel

  • Glutenvrij plantaardig bindmiddel, welke ook als emulgator gebruikt kan worden.
  • Werkt goed als veganistisch alternatief voor ei bv in pannenkoeken, verhouding, 1 ei is gelijk aan 1 el arrowroot. Of als verdikker in sauzen, soepen en fruitvullingen en meer luchtigheid in gebak.
  • Arrowroot is het ideale bindmiddel voor soepen, sauzen en toetjes. Het is neutraal van smaak en verkleurd niet na het binden. 

Bron 

Oh she glows every day-ISBN 978-90 0035 423-8 (Nederlandse uitgave Oh she glows elke dag : snelle simpele vegan gerechten / Angela Liddon).