Zoete aardappel Huzaren salade (vegan)

Deze geweldige salade is één van mijn meeste geliefde! Ik maak het zeker 1 tot 2 keer per maand, vaak een hele grote bak, waar ik meerdere dagen goed van kan eten:-)

Het geheim achter deze salade is de smaak van zoet, romig, fris, zuur en knapperig! Tevens is deze Huzare heel voedzaam. Mijn versie is geïnspireerd door een Zoete aardappel huzaren salade van de site van Kiwienzo.  Uiteraard heb ik ook aan deze salade mijn eigen draai  gegeven. 

 

Ik ben knetterdol op gepofte zoete aardappel! De smaak die vrij komt wanneer deze prachtige knol gaat karameliseren in de oven, is fantastisch en dat door enkel gebruik van wat zout en evt. olie. Juist deze typische zoete smaak die het poffen geeft is voor mij de basis van deze heerlijke salade. Naast de zoete en enigszins zware smaak van de zoete aardappel, zijn de frisse en zure elementen zeer op zijn plaats.

 

Na het poffen, prak ik de salade tot een puree, evt. kan het ook in de foodprocessor, wanneer er teveel draden in de zoete aardappel zitten. Door het toevoegen van de mayonaise wordt het gepofte zoete aardappel mengsel wat smeuïger. Daarna kan het opbouwen van de salade beginnen!

Ik hou erg van avocado, naast het heerlijke romige element is de smaak vrij neutraal en ideaal voor extra vulling en geeft een mooie kleur aan de salade. Avocado heeft de vervelende neiging om te verkleuren enige tijd nadat het uit de schil is gehaald. Omdat tegen te gaan, leg ik de gesneden blokjes avocado in een bakje met citroensap. Het zuur zorgt ervoor dat de avocado niet meer kan verkleuren. Dit hoeft naar kort en daarna kan het citroensap weg. De wortel zorgt voor het knapperige element en de zure augurken voor het zuurtje. Bieslook is optioneel en geeft een lekkere frisse bite aan het geheel.

 

Het recept op deze site is vegan (ik gebruik een vegan mayonaise). Deze huzaren heeft zeker geen vlees nodig, al is het wel een heel lekker element om to te voegen. 

Op de momenten dat ik een bottenbouillon maak, doe ik daar vaak ook wat klapstuk, runderlappen, of ander lekker draadjesvlees bij in. Na 16-18 uur in de slowcoocker is het vlees boterzacht en ideaal om door deze, al zo lekkere huzaren salade heen te doen. 

 

Kortom ik vind dit een zeer geslaagde Huzare salade, goed in balans op gebied van smaak. Niet heel moeilijk om te maken en ideaal voor bij de BBQ, 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.