Gemberijs

Gemberijs is zo'n een combinatie die ooit ontstaan is doordat het heel warm was en ik een overschot aan verse gember in huis had. Ik hou ervan om gekke nieuwe dingen te bedenken, al kwam ik er veel later achter dat gemberijs allang bestond, voor mij was het een nieuwe smaak!

Het leek mij wel wat om het verwarmende van gember en het koude van ijs samen te laten smelten. En dat was een klapper van een combinatie kan ik je vertellen! In dit recept is de gember zeer groots vertegenwoordigd en misschien voor een ander te sterk van smaak. Ik vind het heerlijk dat je de kou proeft van het ijs en een paar seconden daarna komt de prikkeling van de scherpte over je tong rollen:-)

Na wat variaties proberen, kwam ik uit op het recept wat ik met jullie deel. Redelijk simpel en dat met slechts 5 ingrediënten. Ik ben een fan van ijs maken met weinig ingrediënten en dat lukt meestal wel. Juist dan vind ik de smaken beter naar voren komen. 

Mijn basis bestaat uit kokoscrème, dat kun je kant en klaar kopen. Heb je enkel kokosmelk in huis, kun je dat ook zelf splitsen. Let op je hebt hier wel vette kokosmelk voor nodig, zie hiervoor het vetpercentage op de verpakking, de light versie kun je hierbij niet gebruiken. Om te splitsen zet je het pakje of blikje kokosmelk minimaal 2 dagen in de koelkast en de crème scheidt zich dan van het vocht. De crème is in dat geval redelijk makkelijk uit de verpakking te halen, het vocht kun je weg doen, of gebruiken als vloeistof voor in een lekkere smoothie bijv. 

 

Het verwerken van verse gember in het ijs, heb ik op een paar manieren geprobeerd.

Als eerste ging ik de gember raspen en meekoken. Toen het ijsmengsel klaar was gaf de gember een korrelig geheel aan het ijsmengsel, de smaak was wel geweldig! Toen ik het door de zeef haalde, bleef ook veel van het romige van de kokoscrème achter in de zeef. Waardoor het ijs een groot deel van de smaak verloor, dit was niet de meest geslaagde optie.

Daarna probeerde ik bovenstaande nog een keer, toen haalde ik de staafmixer er overheen. Dat werkte een stuk beter, de gember was veel fijner vermalen. Ook hier was de smaak heerlijk.

Nog altijd wilde ik geen stukjes gember proeven in het ijs. Dus ik besloot de Slowjuicer in te zetten en van de verse gember, sap te maken. Dat werkte echt top! Geen stukjes gember te proeven in het ijsmengsel. 

Optie 3 met de slowjuicer is voor mij de meest geslaagde en werkt ook heel makkelijk. Naderhand kunnen de onderdelen van de slowjuicer in de vaatwasser. Mocht je geen slowjuicer hebben, dan lijkt na mijn pogingen de staafmixer methode een goed alternatief.

 

Ijs heeft de neiging om kristallen te vormen. Ik heb ondervonden wanneer ik de ijsmachine gebruik en of voldoende zoet toevoeg, te denken aan honing en of dadels, dat kristalvorming een heel stuk minder is. 

M.n. het toevoegen van voldoende zoet, zorgt er ook voor dat het ijs makkelijker te scheppen is. 

Dadels die ik naast de honing gebruik, vind ik een geweldige toevoeging, op gebied van smaak en zeker ook aan de structuur die het geeft in dit geval aan ijs. 

 

Aangezien gember een verwarmend effect heeft, vind ik kaneel en of speculaaskruiden heel passend bij deze smaak. Belangrijk is om deze kruiden toe te voegen als het ijsmengsel afgekoeld is. Wanneer je deze kruiden en m.n. kaneel (dat zit ook in speculaaskruiden), toevoegt aan een warme vloeistof, dan scheidt de kaneel een soort slijmerige substantie af. Op gebied van smaak merk ik niet heel veel verschil, qua structuur vind ik het niet lekker. 

 

Je kunt een ijsmengsel ook zonder een ijsmachine maken en dan is het is makkelijker te gieten. Meestal gebruik ik siliconen vormen, bijv. halve bollen, of andere kleine vrolijke figuurtjes. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.